2024.09.05. 20:00
A hőség ára: emelkednek a költségek, csökkenek a bevételek a kibírhatatlan meleg miatt
A szokatlanul tartós hőhullámok és a szeptemberben is végeláthatatlannak tűnő szárazság nemcsak az élőlényeket, de a gazdaságot is próbára teszi. A hőség miatti, rendkívülien forró munkakörülmények bevételkiesést és a költségek emelkedését eredményezik több ágazatban is.
Fotó: Lang Róbert
Budai Ferenc és csapata a Kossuth téri patika külső felújításán dolgozik Kaposváron, valamint Pécsett, a püspökség építkezésén, ezek mellett pedig Dombóváron egy új óvodát húznak fel. A hőség miatt még szeptemberben sem halad a megszokott mederben a munka.
– Az építőiparban a munkaidőt nem lehet intenzíven kihasználni, ha tombol a hőség – mondta a kaposvári építési vállalkozó. – A munkaközi szüneteket és délben az ebédidőt meghosszabbítjuk, védőitalt biztosítunk, de nem várható el, hogy az építőipari munkások ugyanúgy dolgozzanak, mintha a normális időjárás lenne. Ha napos helyen dolgozunk akkor félóra, egy óra szünetet be kell iktatni. Forintosítani nem lehet, de emiatt akár 10-20 százalék is lehet a bevételkiesés.
Az iparban is érzékelhető, ha nem is számottevő a költségnövekedés, és a kieső munkaidő megmutatkozik a termelékenységben. A Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY) Kft. üzemcsarnoka nem zárt rendszer, a nagy teljesítményű légkondícionáló nem hűti le a teljes üzemrészt, de huzat van, és levegőkeringető ventilátorok működnek a mennyezeten és a munkagépek mellett.
– A hőségriadók idején után az eddig is tartható munkamegszakítások mellé óránként még plusz öt perc hőségszünetet adunk, ilyenkor a dolgozók elhagyhatják a munkaterületet és ez időnként óhatatlanul hosszabbra nyúlik – mondta Szalai Gyula ügyvezető igazgató. – Védőitalt korábban is biztosítottunk, ez nem változtat a költségeken.
A mezőgazdaságban az aszály nem a költségek növekedését jelenti, hiszen most kevesebb a szállítási költség, kevesebb árut kell behordani, kevesebb energiába kerül betakarítani – ám a gazdák finoman szólva nem ilyen nyereségről álmodtak. A minimális költségcsökkenés mellett ugyanis óriási az elmaradt bevétel. A terméskiesés 50, 70 vagy akár 80 százalék lehet, de van, ahol megdöbbentő módon 100 százalékot is eléri a napraforgó, kukorica és cirok betakarításánál. Ahol Somogyban jobb a helyzet, még ott is 40-50 százalék.
– A következő évre készülünk, jönnének az őszi talajmunkák, őszi vetések, de a talaj művelhetetlen – mondta Bódis József nemesvidi gazdálkodó. – Makacs mezőgazdászok vagyunk, és erőltetjük, mert a jövő évre kell gondolnunk. Sokan 10-20-30 milliós gépeket visznek az aszálytól kemény földekre, a jelentős javítási költségeket kockáztatva.
A gazdálkodó hozzátette: a rendszer elvárja a talajlazítást és a zöldítést, és az utóbbinak 6 hónapig kellene a földben lennie. Zöldítést most csak novemberben tudnának vetni az aszály miatt, de félő, hogy milliókat dobnak ki, mert a zöldítés a szárazság miatt miatt nem fog kikelni. Szerinte emiatt vis maior helyzetet kellene jelenteni.
A közmunkások munkakörülményeit is befolyásolja a hőség
Gigén a 25 közmunkás egy része a mezőgazdaságban dolgozik, nyáron a locsolás jelent plusz költséget. Konyhakerti növényeket nevelnek, egy fúrt kútból öntöztek, de az a nyáron kiszáradt. A víz kell, nehogy a paradicsom és a paprika tönkremenjen, még így is látszik a krumplin, hogy a hőség miatt nem olyan méretű, mint várható lett volna. Az öntözés miatt a vízdíj most jelentősen nőtt, a pénzt az önkormányzat saját erőből biztosítja, mondta Bálint Ildikó polgármester. Hűtött védőitalok és szociális blokkok állnak a közmunkások rendelkezésére. A munkaidő beosztása a kormányhivatal által kiadott hőségriadóhoz alkalmazkodik, de olyan még nem volt, hogy a hőségriadó szinte az egész nyárra vonatkozzon. A kánikulai munkakörülmények emiatt tartósan jelentkeznek a hatékonyságban.
Így védekezzünk a hőség ellen:
- Ha tehetjük, maradjunk a lakásban vagy beltéren
- Tartsuk otthonunkat hűvösen
- Fogyasszunk elegendő folyadékot
- A hideg borogatás és a zuhany életmentő lehet
- Öltözködjünk szellősen, és ne feledkezzünk meg a napvédelemről