Szakképzés

3 órája

Húsz éve ontja a szakácsokat az ország egyik legnagyobb tanszállója

Napra pontosan húsz évvel ezelőtt adták át Magyarország egyik legnagyobb tanszállóját Kaposváron, a Városháza mellett, a Teleki utcában.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

Az 1800 négyzetméteres tanétteremben és tanszállodában a leendő szakácsok, cukrászok, felszolgálók sajátíthatják el a szakma mesterfogásait. 

A Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola történetének egyik fontos, emlékezetes pillanata volt, amikor birtokba vettük a tanéttermet, nagyon modern körülmények között kezdtük el a munkát.

– mondta Kárász László igazgató. – A Teleki utcai létesítményt azóta is használjuk, szakácsok és pincérek töltik a gyakorlatukat itt. A tankonyhán az utóbbi időben pályázati forrásból korszerűsítettük a konyhai technológiát. 
– Ahogy két évtizede, most is vonzó a vendéglátás, sok somogyi fiatal ezen a területen képzeli el a jövőjét. A szakma népszerűségében közrejátszhattak a médiában zajló főzőversenyek és a kedvező fizetések – fűzte hozzá Kárász László. 

A végzősök egy része rögtön a szakmában helyezkedik el: van, aki Kaposváron és környékén, mások a Balatonnál, a fővárosban vagy külföldön találtak állást. Az egyik volt tanítványuk egy Michelin-csillagos étteremben dolgozik. Az iskolában három helyszínen zajlik a gyakorlati képzés, 68 duális partnerrel állnak kapcsolatban, a vendéglőkön, éttermeken kívül cukrászdákkal is. Egyre többen érdeklődnek a középiskola iránt. A turizmus-vendéglátás ágazatban a mostani tanévben egy osztállyal többet indítottak.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában