Kiállítás

1 órája

Kalózok és hajóik egy tárlaton láthatóak Kaposváron

Gáspár Balázs barcsi LEGO gyűjtő hajóiból és Pászti Péter budapesti kalligráfus betűképeiből, valamint akvarell és akril alkotásaiból nyílt kalóz és hajós témájú kiállítás a kaposvári Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban.

Szabó Gabriella

– 4-5 éves lehettem, amikor svájci rokonainktól megkaptam az első LEGO készletemet. Ezzel kezdődött minden. Az egyetemi éveim alatt kicsit szünetelt a játékok gyűjtése, de 10 éve újrakezdtem – mesélte a barcsi Gáspár Balázs, aki nemcsak gyűjti, hanem építi is legokat. A kalózok világa kisgyermekként már rabul ejtette, azóta is leginkább az ilyen témájú építőjátékokat keresi. Nem szokta a különböző szetteket keverni, azonban van kivétel, emelte ki a LEGO gyűjtő. 

– A kiállításon látható egyik nagy hajó egy 1989-es készlet újra gondolásából született. Ez a szett nem kifejezetten ezt a hajót mutatta be, hanem hajótörötteket egy szigeten. Innét jött az ötlet, hogy a teljes vízi járművet felépítsem. Ehhez más készletekből is használtam részeket. Végül közel 2000 elemből készült el ez a tengerjáró hajó. 
Több nagyobb LEGO vízi jármű mellett kisebb tutaj és csónak is helyet kapott a tárlaton, amelyen Pászti Péter kalligráfus hajókat ábrázoló képei is megtekinthetők. 

– Valaha hajómérnöknek készültem, mert a vitorlások mindig elvarázsoltak. Ugyan mérnök nem lettem, de munkáim témáját sokszor adják a különböző hajók. Főként az 1600-as és az 1900-as évek közöttieket szeretem megörökíteni akril és akvarell képeimen, de a kalligfráfiákon a Karib-tenger kalózai is megjelennek, ahol a betűk és szavak formálják meg az emberi arcokat – mesélte Pászti Péter, akinek eddig már több kiállítását tekinthették meg a kaposváriak. 
A LEGO gyűjtő és a kalligráfus együttes tárlata október 11-ig látható a Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában