Telephely

2024.09.13. 17:25

Kaposújlakig nőtt mára a villamossági gyár

Új telephellyel bővült a Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY). A cég Kaposújlakon vásárolt meg egy 15 évvel ezelőtt épített csarnokot, ahol középfeszültségű kapcsolóberendezésekhez gyártanak nagynyomású tartályokat. Az 1100 négyzetméteres egységet pénteken adták át.

Marosi Gábor

Szalai Gyula a KVGY igazgatója az üzemcsarnok átadásán elmondta, egy francia tulajdonú multinacionális cég, a Schneider Electric németországi leányvállalata megrendeléseire dolgoznak majd itt. 

–  2022-ben gyártottuk le a megkapott tervrajzok alapján a mintadarabokat. A termékek – amelyeket folyamatosan fejlesztettünk – minőségileg megfeleltek a partnerünknek és elindulhatott a közös munka – mondta Szalai Gyula. – Idén 180-200 rozsdamentes anyagból készült tartályt gyártunk le, jvőre 4-500-at, 2026-ban pedig 1500-2000-et tudunk elkészíteni. Ezeket a termékeket viszont nem lehet olyan helyen gyártani, ahol szénacél gyártás is folyik, ezért el kellett gondolkodnunk azon, hogy építsünk egy új, legalább 1000 négyzetméteres területet a KVGY központi telephelyén. A bő másfél évig tartó, több mint félmilliárd forint értékű beruházáshoz viszont épületeket kellett volna lebontani. Szerencsére tavaly év elején lehetőségünk nyílt egy Kaposújlakon működő céget megvásárolnunk a telephellyel együtt, s itt alakíthattuk ki az új üzemet – tette hozzá Szalai Gyula.

 

A gyáregységben jelenleg heten dolgoznak, köztük egy folyamatmérnök és két minőségellenőr. Hamarosan azonban 15 embernek is tudnak majd itt munkát adni. Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője az átadón kiemelte, sok nehézség érte a világot az elmúlt években, a KVGY vezetői azonban a nehéz időkben is fejlesztettek, a bátorságukkal jó példát mutatnak a többi somogyi vállalkozás számára.

 

A legjobb tízbe készül Kaposvár 

 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az új csarnok avatóján kiemelte, Kaposvár gazdasági célja, hogy a magyar nagyvárosok gazdasági fejlettségében az első tízbe kerüljön. – A 348 magyar város közül a népességünket tekintve a tizenötödikek, az egy főre jutó gazdasági teljesítményünk alapján a huszadikak vagyunk és innét akarunk előrébb jutni – mondta Szita Károly. – Ezért fogalmaztuk meg azt a célunkat, hogy Kaposváron újra iparosítani kell. Két fő céllal indítottuk el az újraiparosítási programot: hogy további munkahelyek jöjjenek létre és a városban dolgozók munkabére emelkedjen – hangsúlyozta a polgármester. Szita Károly arról is beszélt, új ipari parkokat létesítettek a városban és három új gyár is épül jelenleg. A nóvum azonban mindig az, amikor a kaposvári vállalkozások fejlődnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában