A jelen helyett a jövőben élünk

1 órája

Szeptemberi karácsony a boltokban – van, aki augusztusban feldíszítette a fenyőfáját

Még csak három hónap múlva lesz karácsony, de egyre több helyen lehet már most beszerezni az ünnephez szükséges kellékeket, ajándékokat, édességeket. Németh Péter fogyasztói magatartáskutató szerint gazdasági okok és értékrendváltozások miatt teremtenek már most karácsonyi hangulatot az üzletekben.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Néhány vásárló már a karácsonyi díszeket válogatta csütörtökön délelőtt az egyik bevásárlóközpontban található üzletben. A polcokon bőven volt választék. A legtöbb terméket néhány nappal ezelőtt tették ki, de van, ami már nyár végétől megvásárolható. 
– Örülök annak, hogy már most tudok karácsonyi díszt venni, mert később nagyon zsúfoltak lesznek az üzletek, nehezen lehet hozzáférni a polcokhoz, és azt hiszem olcsóbb sem lesz – mondta az egyik vásárló, Zóka Józsefné. – Tavaly is már szeptemberben elkezdtem beszerezni az ünnephez szükséges tárgyakat. Akkor egy diótörő figurát vásároltam, most ahhoz keresek egy párt. Ebben a korai vásárlásban az is jó, hogy nem kell egyszerre sok pénzt kiadnom, hanem havonta apránként meg tudom venni a karácsonyi díszeket, valamint az ajándékokat. Decemberben viszont már semmit nem akarok vásárolni – mondta a kaposvári asszony. 

Már szeptemberben roskadoznak a polcok a karácsonyi díszektől Fotó: Lang Róbert

Egy másik vásárló, Lukács Jánosné is jónak tartja, hogy időben fel lehet készülni az ünnepekre. Érdeklődésünkre elmondta, egyáltalán nem zavarja, hogy a boltokban kipakolták a karácsonyi díszeket, az sokkal jobban idegesíti, ha ilyenkor már karácsonyi dalok szólnak az üzletekben. 

A zimányi Kopácsi Enikő is a korai karácsony híve. A fiatal azt mondta, már augusztusban feldíszítette a szobájában lévő, fehér színű műfenyőt, és hamarosan újabb izzókat vásárol, hogy még meghittebb legyen a hangulat. 

A korai vásárlás előnye: ilyenkor még nincs tömeg Fotó: Lang Róbert

Nem mindenki örül annak, hogy az ünnepek előtt három hónappal már karácsonyi lázban ég az ország. A kaposvári Bognár Adrienn érdeklődésünkre azt mondta, régebben legalább megvárták a boltok a halottak napját, és csak utána pakolták ki a karácsonyi díszeket. Hozzátette, majd csak november végén kezd el ajándékokat keresni, hogy jobban rá tudjon hangolódni az ünnepekre. 

Manók, karácsonyi díszek, hógömbök sorakoznak már a polcokon

Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő Fogyasztói Magatartáskutató Központ vezetője megkeresésünkre elmondta, a korai „karácsonyozás” egyik oka, hogy a kereskedőcégek minél hosszabb ideig tudjanak értékesíteni. A másik, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek és rohannak. Kell nekik valami újdonság, ami kitöltheti a napjaikat. – Sokan nem szeretnek a mában élni, hanem inkább előretekintenek – hangsúlyozta Németh Péter
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában