Becsengettek

2024.09.02. 12:00

Könnyes búcsút vettek a szülőktől az elsősök

Ölelkezve, puszilkodva, néhányan hatalmas könnyekkel búcsúztak el szüleiktől hétfőn reggel az első osztályban. A legkisebb tanulók izgatottan ültek be az iskolapadba, és kíváncsian várták, milyen lesz az élet az óvoda után. A somogyi köznevelési intézményekben 2794 elsősnek csengettek be szeptember 2-án.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Nemcsak az autóutakon, a járdákon is nagy volt a forgalom reggel 7 és 8 óra között. Szinte mindenki igyekezett valamelyik iskolába beérni. A nagyobb diákok egyedül, a kisebbek szülői kísérettel mentek a tantermek felé. 

A Nagyboldogasszony Iskolaközpont általános iskolájába is folyamatosan érkeztek a családok. Ferenc Zsolt egészen az osztályteremig kísérte be első osztályos kisfiát. – Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ebbe az intézménybe jött, a bátyja is ide járt, ezért nagyon sok ismerős arccal találkoztunk – mondta az édesapa. – Boldogok vagyunk, hogy elérkezett ez a pillanat, anya egy kicsit nehezebben viseli ezt a helyzetet, de természetesen nagyon büszke ő is. Azt gondolom, a fiam megállja a helyét az iskolában is, mert az óvodában nagyon jó alapokat kapott – tette hozzá büszkén.

– A kisfiam már nagyon várta az iskolát, csak most egy kicsit meg van szeppenve – mondta egy másik szülő, Patyi Alexandra

Kicsit szomorkásan indultunk el otthonról, de azért hozzászokunk majd az új helyzethez.

A katolikus iskolába kettő első osztályt indítottak el idén is. Az évfolyamba 51 gyermeket vettek fel. Nemcsak kaposváriak választották, a környező településeken élőknek is vonzó az egyházi intézmény. – Úgy gondoljuk a párommal, hogy ez egy nagyon jó iskola, a gyermeknek szüksége is van arra, hogy egy ilyen intézménybe járjon, és nem utolsó szempont az sem, hogy a belvárosban van – mondta a jákói Pikler Zoltán.

Puczné Karvaly Kinga az 1.a osztály tanítója és osztályfőnöke elmondta, kolléganőjével együtt rendkívül nagy várakozással és lelkesedéssel néznek az új tanév elé. – A feladat adott, óvodásokból kell hirtelen első osztályosokat nevelni – hangsúlyozta.  

A gyerekek is lelkesek, ezért könnyű a dolgunk. Az osztályomba 16 fiú és 10 lány kezdte meg tanulmányait.

 – mondta Puczné Karvaly Kinga.

 

Mindenki előtt nyitva áll az iskola kapuja 

Varga Bálint a Nagyboldogasszony Iskolaközpont igazgatója érdeklődésünkre arról beszélt, nem számít könnyű tanévre, mert sok jogszabály változott és néhány új kihívással is szembe kell nézniük, de azon dolgoznak a pedagógusokkal, a szülőkkel és a gyerekekkel, hogy ezeket meg tudják oldani. Varga Bálint kiemelte, a családok egy része szorosan kötődik a katolikus oktatási intézményhez. Az elsősök közül többen is katolikus óvodába járták, ahol már megismerkedhettek az egyházi neveléssel.

 – Nyitva van a kapunk más felekezethez tartozók előtt is, számukra is biztosítjuk a felekezeti hittanoktatást, aki pedig még nem találta meg a valláshoz kapcsolatot, őket is befogadjuk. A katolikus intézménybe, a gimnáziummal együtt, összesen 602-en járnak.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában