Kuplung, fék, gáz

4 órája

Krétából tanulhatják ingyen a KRESZ-t, online juthatnak jogsihoz tinédzserek

Elindult a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok számára az ingyenes, B-kategóriás gépjárművezetői elméleti tanfolyam. Somogyban tanulók ezrei élhetnek a lehetőséggel, csak a Kaposvári Szakképzési Centrum tíz iskolájában több mint 400 fiatalt érinthet a program, a vizsgákra novembertől nyílik lehetőség.

Harsányi Miklós

Hasznos dologról van szó, sokan gyűjtik már a képzéssel kapcsolatos információt, s biztos vagyok abban, hogy a fiatalok élnek a lehetőséggel – mondta el Döméné Lajos Katalin, a Nagyatádi Szakképzőiskola igazgatója. – Az egész folyamat online zajlik, az ehhez szükséges valamennyi előírást teljesítjük. Manapság egy jó szakma és  nyelvtudáson kívül  lényeges a jogosítvány, tapasztalatunk szerint sok fiatal amilyen gyorsan csak lehet, még tanulmánya alatt szeretné megszerezni a vezetői engedélyt. 

 

A diákok körében hamarosan felmérést végeznek, hogy mennyien kívánnak csatlakozni a programhoz. 

 

A szakképzőiskolának összesen 205 nappalis tanulója van, s ötvenöt végzőst oktatnak. 

Kedden elindult a Kréta rendszerben a végzős tanulók számára az az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ valamint online elsősegélynyújtás tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak, derült ki a távirati iroda beszámolójából. A csomag része továbbá még egy elsősegély demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban. Az ingyenes csomagnak nem része az egészségügyi alkalmasság vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés döntően továbbra is piaci autósiskoláknál történik majd. Horváthné Madarász Zsuzsanna, a barcsi Dráva-völgye igazgatója azt mondta: a lehetőségről már tájékoztatták a szülőket és a diákokat. Az iskola biztosítja a feltételeket, kijelölnek majd egy idősávot a gyakorlásra, továbbá egy  helyiséget és számítógépet is használhatnak a tanulók. Az intézménybe jelenleg csaknem 400 diák jár, közülük 60 végzős.

 Vámosi László, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója szerint előnyös,  hogy a diákok a Krétán keresztül ingyen elsajátíthatják a KRESZ-t és levizsgázhatnak.

– A jogosítvány a mai világban alap, fontos, hogy meglegyen – mondta az igazgató. A tanulók az osztályfőnökök segítségével minden szükséges tájékoztatást megkapnak.   

Tóth István, a Közlekedéstudományi Egyesület somogyi elnöke szerint már az önmagában nagy dolog, hogy a fiatalok ingyen KRESZ-t tanulhatnak. Ez az első lépés a jogosítványhoz megszerzéséhez, s a dokumentum érték. Vezetői engedéllyel már munkát lehet vállalni, az álláshirdetéskor a legtöbb helyen elvárás a B-kategóriás jogsi. 

 – Gyakran szembesülünk azzal, hogy borzasztó a közlekedési kultúra, döbbenet, hogy egyesek mit művelnek az utakon. Remélhetően a fiatalok komolyan veszik a felkészülést, és ha később levizsgáznak, következetesen betartják a közlekedési szabályokat.

 

Novembertől vizsgáznak 

 

Maruzsa Zoltán, a BM köznevelési államtitkára sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a piacon megjelenik a Honvédelmi Minisztérium egy ingyenes pilot programja, és a későbbiekben kibővítik majd a gyakorlati oktatási kapacitásokat.

Elmondta: minden technikai információ elérhető a tudabazis.ekreta.hu oldalon az eJogsi felületen. Azt is közölte, a végzősök jelentkezhetnek a középiskolás járművezetői képzésekre, a jogosultságot a Kréta adminisztrátorok állítják be, a tanulóknak a Kréta rendszerben ki kell tölteni az elektronikus jelentkezés lapot továbbá meg kell tenni a szükséges nyilatkozatokat. A vizsgákra novembertől nyílhat majd lehetőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában