Kutatók Éjszakája

2 órája

Fényágyú és tűz-teleportálás nyűgözte le az ifjú kutatókat

Vércseppet elemeztek és a robotikával is megismerkedhettek azok, akik ellátogattak a Kutatók Éjszakája elnevezésű eseményre a kaposvári kórházba. A programsorozathoz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kaposvári intézménye is csatlakozott, ahol az érdeklődők különféle látványos kémia kísérletekben vehettek részt.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A vércsoport meghatározást, a vér alkotórészeit és a vérvizsgálat menetét is láthatták az érdeklődők a kaposvári kórházban, a Kutatók Éjszakája programon. Karádi Éva, a hematológiai osztály főorvosa érdeklődésünkre elmondta, rengeteget fejlődött az orvostudomány az elmúlt években, most már úgynevezett újgenerációs-szekvenálással a sejtek teljes DNS- készletét meg tudják mutatni.

Kutatók éjszakája, kórház
A robotikával is megismerkedhettek az érdeklődők a Kutatók Éjszakája kaposvári állomásain Fotó: Muzslay Péter

– A mi szakmánkban ez alapján állapítjuk meg, hogyan kezeljük a beteget – emelte ki a főorvos. – A diagnóziskor már meg tudjuk mondani a hosszú távú előrejelzést. Tudjuk azt, hogy melyik beteget lehet kemoterápiával meggyógyítani, vagy csak csontvelő transzplantációval. Most azonban személyre szabottan, a betegségének megfelelően tudunk kezelést adni – tette hozzá Karádi Éva.

A kórházi eseményre több turnusban, összesen százan regisztráltak. Fiatalok és idősebbek is kíváncsiak voltak az orvosok munkájára. A kilencéves zselickislaki Vajda György családjával vett részt a Kutatók Éjszakáján. Érdeklődésünkre elmondta,  már most nagyon sokat tud az orvostudományról, mert sok orvosos filmet néz. A kaposvári Mogyoródy Veronikát is lenyűgözi a kórházi munka. A hetedik osztályos fiatal kérdésünkre elmondta, a kórházi program előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eseményére is ellátogattak, hogy még jobban gyarapodhasson a tudása.

MCC Kutatók éjszakája
Fotó: Lang Róbert

A MCC is csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz 

Az MCC kaposvári intézményében bájitalt kevertek, lávalámpát készítettek, fény-ágyúztak, gejzírt generáltak és tűz-teleportálással is foglalkoztak. Nagy Mónika Zita az MCC kaposvári képviseletének vezetője elmondta, mivel egy évvel ezelőtt nyitottak meg, ezért első alkalommal, de mindjárt három turnusban hirdették meg a Kutatók Éjszakáját.
– Tehetséggondozó alapítvány vagyunk elsősorban, ezért szerettük volna megmutatni azt, hogy mit kínálunk a hozzánk járó fiataloknak – emelte ki a képviseletvezető. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában