Ellenőrzés

2024.09.09. 11:12

Ötből egy nyugtát elfelejtettek odaadni a balatoni vállalkozók

Több mint háromezer ellenőrzés, csaknem hatszáz adóügyi visszaélés: ez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári akciójának mérlege a Balatonnál és a Velencei-tónál.

Harsányi Miklós

Fotó: Krausz Andrea (likeBalaton.hu)

A NAV hétfői tájékoztatása szerint a Balatonnál és a Velencei-tónál a revizorok több mint háromezer vizsgálatot végeztek idén július elseje és augusztus 31-e között. 

– Az esetek 20 százalékában tapasztaltak jogsértést – közölte az adóhivatal. – A NAV többek között azt vizsgálta, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adtak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, betartották-e a jövedéki termékek árusítására valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat.

Az adóhatóság tájékoztatójában kitért rá: az ellenőrök a legtöbb visszaélést a nyugtaadás, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata közben tárták fel; mintegy ötszáz adózónak akadt ezzel problémája. A korábbi évek tendenciája sem változott: még mindig a vendéglátók „felejtik el” leggyakrabban a nyugtaadást. Azt is közölték: sok vállalkozásnak az áfagyűjtő helyes használata is gondot jelentett, persze a pénztárgépekben az „elütés” minden esetben az állam kárára történt. Minden negyedik jövedéki ellenőrzésnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök, és a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is többen igyekeztek volna kibújni.

A NAV arra is felhívta a figyelmet: a jogsértést elkövetők bírságra, a súlyosan mulasztók – a bírság megfizetésén túl – utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak. A mulasztásibírság-tételek augusztus elsejétől ráadásul megduplázódtak, így a NAV akár kétmillió forint megfizetésére is kötelezheti azt, aki azóta mulasztotta el a nyugtaadást vagy az alkalmazotti bejelentést. 

Borítóképünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában