Iskolai letét

2024.09.03. 20:00

Nehezen viselik a diákok, hogy le kell adniuk a mobiltelefont az iskolában

Reggel le kell adni és csak akkor kapják meg telefonjaikat a diákok, ha végeztek a tanórákkal. Életbe lépett az a kormányrendelet, miszerint a használatában korlátozott tárgynak minősülnek a telekommunikációs eszközök, különösen a mobiltelefonok. Az ügyvéd szerint, ha eltűnik, vagy elromlik a leadott telefon, az iskolának kell viselnie a felelősséget.

Góz Lilla

Reggel le kell adni és csak akkor kapják meg telefonjaikat a diákok, ha végeztek a tanórákkal

Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában Futó Tibor, az intézmény asztalos mester kollégája praktikus dobozokat gyártott le az osztályok részére, ebbe kerülnek a telefonok, amelyek zárható szekrényekben várják a napi tanítás végét.
– A szakmai programunkban helyet kapnak a digitális tananyagok és az okoseszközök használatára vonatkozó előírások is. Amennyiben az okoseszközök használata az oktatáshoz szükséges, a tanulók azokat iskolaidőben is használhatják – mondta Agócs Attila igazgató.  Annak érdekében azonban, hogy a telefonok ne tereljék el a fiatalok figyelmét a tanulásról, névvel és az iskola logójával ellátott fadobozok készültek a mobilok megőrzésére. Azonban ha a tanórai tevékenységhez az okoseszközök szükségesek, természetesen rendelkezésre állnak, az órát tartó oktató felügyelete mellett. Agócs Attila hozzátette: kértük a tanulókat, hogy tokban hozzák a telefonokat, hiszen vannak köztük több százezres készülékek is.

mobiltelefon, iskola, telefon
Fadobozban tárolják a telefonokat Fotó: Lang Róbert

– Bejöttünk, és egy dobozba kellett betenni a telefont, amit szekrénybe tettek, csak akkor kapjuk vissza, amikor végzünk – mondta el Zsalakovics Vanda, kozmetikus tanuló.
Úgy tűnik, az új szabályozást nehezen viseli a diákság. 
– Szünetben mobilon beszéltünk a barátokkal, családdal, itt értesítettek minket és játszani is szoktunk rajta – jegyezte meg a diák. 

Összegyűjtik a telefonokat 

–  Az első óra előtt összegyűjtjük és a zárható szekrényből tanítás után kapják meg a tanulók telefonjaikat –  mondta el Gyallai Katalin, a kaposvári Munkácsy gimnázium igazgatója. – A második napon vagyunk túl, de azt tapasztaljuk, hogy mind a diákok, mind a tanárok partnerek az új szabályok betartásában – jegyezte meg az igazgató. 

– A szülők helyében átgondolnám, hogy telefon vigyen a gyerek magával. Ha hozza, önként le kell adnia, az iskola nem tud kártérítési felelősséget vállalni a több százezr forintos készülékekért – emelte ki Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. Kiemelte: a tanításban segítségükre vannak a pedagógusoknak a tablet, laptop és okostábla, így a digitális kultúra oktatása megoldható, nincs szükség a telefonokra.

 

Ha nem viszik be, akkor nincs felelősségük 

Sok iskolában már eddig sem lehetett használni a mobiltelefont az órákon, ezekben általában gördülékenyen elindult az új rendszer. A rendelet részletszabályait az iskolák házirendjének kell tartalmaznia, amelyet több intézményben frissítettek is. A rendelet két kategóriát határoz meg, tiltott és a használatában korlátozott tárgyakat. Előbbiek közé tartozik például a kés, drog vagy alkohol, amiket eddig sem lehetett bevinni az iskolába. Viszont az elektronikai eszközök a használatukban korlátozott tárgyak körébe esnek, ezeket bevihetik a tanulók az iskolába, de órákon nem használhatják. Van olyan somogyi iskola, ahová tilos bevinni a telefonokat, mert nem tudják a felelősséget vállalni a beadott készülékekért. Berlik Zoltán kaposvári ügyvéd megkeresésünkre elmondta: ha átveszik a telefont az iskolák, akkor a felelősség is rájuk száll addig, míg vigyáznak a készülékekre. – Ha őrzés közben eltűnik, beázik, megrongálódik a telefon, az iskola felel érte – jegyezte meg. Kiemelte: a Polgári Törvénykönyv szerint az őrzés letéti jogviszonynak minősül, így a feltételek megteremtéséért pénzt is kérhetne a fenntartótól vagy a szülőktől az iskola. Berlik Zoltán elmondta azt is, hogy csak úgy nem lenne felelőssége az intézménynek, ha megtiltanák a mobiltelefon behozatalát. 

 

Rövidített órák és népszerű ivókút 

Tárva nyitva vannak reggel hat órától az ablakok a kaposvári iskolákban. A technikai dolgozók első reggeli feladata, hogy minden termet átszellőztessenek. A Klebelsberg Központ tájékoztatása és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) javaslata alapján a szeptemberi hőség hatására több iskolában is rövidített órákat vezettek be. 
– A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeiben előzetes konzultációk után az a közös döntés született, hogy nem tartunk rövidített órákat, hanem a folyamatos szellőztetés és a tanulók folyadék pótlására történő odafigyeléssel mellett játékos szüneteket iktatunk be és mindenütt zavartalanul folytatódik az oktatás – mondta el Szabóné Kudomrák Zsuzsanna. Hozzátette: az ivókútjuknak nagy a keletje, amelyből hűtött ivóvizet tudnak venni a tanulók. Több somogyi iskolába ventilátort vittek be a tanárok vagy a szülők, hogy jobban mozogjon a levegő.
– Negyvenegy fok volt hétfőn délelőtt már az irodámban, de a kevésbé napos oldalú tantermekben is van harminc fok, ezért úgy döntöttem, hogy 30 perces rövidített órákat vezetek be – mondta el Némethné Hegyi Bernadett, a balatonboglári iskola igazgatója. Hozzátette: így a felsősök is végeznek 12 óra 10 percre, valamint a fák alatt tartják a napközit, de sok gyermeket korábban hazavisznek a szülők.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában