3 órája
Cikkünk nyomán: A mézes reggelikről vitatkoznak a méhészek
Vitába szállnak a zselici méhészek a professzorral, aki a mézes reggelik veszélyeire figyelmeztetett a sonline.hu-n.
A SONLINE.hu szerdai cikkében olvashattunk arról, hogy a sok mézes reggeli cukorbetegséget okozhat. Csapó János professzor emeritus nyilatkozott erről. Természetesen nem szeretnénk vitába bocsátkozni a professzor úr állításával, de mint általában: igaz az állítás és nem is, állította a Zselici Méhész Egyesület elnöke, Mészáros János.
– Minden pedagógus ismeri azokat a gyereket, akik a felügyeletére vannak bízva. Ha bármelyiküknek valamilyen allergiája van valamire, vagy esetleg cukorbetegek, valami más, helyettesítő élelmiszerről gondoskodnak – mondta Mészáros János. – Néhány éve tart a méhészeti ágazat hanyatlása, az Európát elárasztó kínai hamisméz-invázió miatt.
Az európai országok józan gondolkodású méhészei vészharangokat kongatnak, amit még nem hallottak meg az illetékes fülek. A magyarországi mézpiac azért került súlyos helyzetbe, mert többet termelnek a magyar méhészek, mint az európai átlag, a hazai mézfogyasztás viszont jóval alatta marad az uniós átlagnak.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a helyi egyesületek óriási energiát fektetnek a magyar méz népszerűsítésébe, a fajtamézek minél szélesebb körű megismertetésére. Ehhez kapcsolódik a szlovéniai méhészek kezdeményezésére indított MÉZES REGGELI program. A cél, hogy gyermekkorban megismerjék a valódi mézek ízét a gyerekek, hiszen ez a legfogékonyabb időszak.
– Több évi tapasztalatunk alapján a gyerekek egyáltalán nem fogyasztanak mézet, kevés család asztalán található mézescsupor – mondta Mészáros János. – Természetesen nem vagyunk élelmiszer tudósok, se orvosok, de méhészként és emberként is tapasztaljuk, hogy az élelmezésben nem a méz okozza a problémákat, az elhízásért se a méz a felelős. A mértéktelen fogyasztásban sem a méz a bűnös. Elég, ha csak az alkohol és energiaitalok terén nézünk körül.
Amúgy az egyetlen élelmiszer, amiben semmilyen határértéket nem enged meg a jogszabály, ami azt jelenti, hogy minden, a méztől idegen anyag nulla százalékban lehet a mézben. Tehát semmi. A tej, a hús stb. esetében megengedőbbek a szabályok. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a méz az egyetlen tiszta élelmiszer, ami a szűrésen kívüli semmilyen kezelést nem igényel, sőt nem is megengedett.
Újra divatba hoznák a mézes reggelit
Van tehát egy élelmiszer, amit szeretnénk újra divatba hozni, az nem más, mint a reggeli vajas-mézes kenyér. Szeretik a gyerekek és nem kell félni a cukorbetegség kialakulásától, mert a reggeli nyugodt elfogyasztása, egy mézes teával inkább jelenti betegségek megelőzését. A magyar méhészeknek pedig a hazai mézfogyasztás emelkedése nemcsak a megélhetésüket, de- a mezőgazdaság számára fontos megporzás mellett- a stresszmentes életet is jelenti. S mint tudjuk a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában a stressznek is nagy szerepe van.