Szüret

2024.09.09. 08:05

Véghajrában a szüret, szeptember végére már kész az újbor

Pár nap és végez a chardonnay és a királyleányka szüretével a balatonőszödi Androsics Ferenc.

Góz Lilla

Fotó: Cseh Gábor

Már a kék szőlőket is szedte, a merlot és a pinot noir fajta a pincében van. – Extrém az idei szüret, tíz nap alatt néggyel emelkedett a cukorfok, ami majdnem négyszerese a megszokottnak, muszáj volt leszedni – mesélte a balatoni borász. Kiemelte: a kánikula miatt összeértek a fajták, egyszerre szedték a fehér és kék szőlőt. – Azt látom, hogy az aszály miatt kevesebb a szőlő, de a minőség jónak tűnik, remélem, amikor a palackból megkóstoljuk majd, akkor is ezt fogom gondolni – tette hozzá Androsics Ferenc

Hujber Attila balatonboglári borász szerint szépek az illatok és savakban gazdagok a nedűk. A tervek szerint szeptember végén az Irsai Olivér és a rozé boraik már palackban lesznek. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz, azaz a szén-dioxid nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet, hívták fel a figyelmet. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában