Koszorúzással és főhajtással tisztelegtek Siófokon

3 órája

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek Siófokon a Millennium Parkban

Siófokon, a Millenium Parkban idézték fel a hősök emlékét október 23-án Siófokon. Az 1956-os forradalom tiszteletére a város vezetői mellett diákok, civilek is elhelyezték a tisztelet virágait.

Hajdú Marianna

Bár a magyarok szabadságvágyát és nemzeti törekvéseit az orosz beavatkozás többször is megtörte, a szabadság és az identitás iránti vágy mindig megmaradt. Az 1956-os forradalom áldozataira és hőseire emlékeztek szerdán délelőtt Siófokon. Az október 23-i megemlékezés hagyományosan a Millennium Parkban zajlott, ahol Lengyel Róbert polgármester, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, valamint Molnár Anita és Kovács Miklós alpolgármesterek is részt vettek.

Résztvevő mécseseket helyez el az 1956-os forradalom siófoki megemlékezésén.
Az 1956-os forradalomra emlékező siófoki ünnepségen a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere beszédében párhuzamot vont az 1848-49-es szabadságharc és az 1956-os forradalom között. Kiemelte, hogy mindkét esemény során a magyarok az elnyomó hatalommal szemben küzdöttek a szabadságukért, és mindkét alkalommal az orosz katonai beavatkozás döntötte el a harc kimenetelét. Bár a magyarok nemzeti törekvéseit időről időre megtörték, a szabadságvágy és a nemzeti identitás mindig megmaradt, és ezek azok az értékek, amelyekre ma is emlékeznünk kell.

Az 1956-os forradalom ünnepi megemlékezésének legmeghatóbb része a koszorúzás volt, ahol nemcsak a város vezetői, hanem a siófokiak, diákok, civilek is elhelyezték virágaikat és mécseseiket az emlékmű talapzatánál. 

Siófok város önkormányzatának nevében Lengyel Róbert polgármester és az alpolgármesterek mellett Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is lerótta tiszteletét az emlékműnél. A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal képviseletében Boda Zsuzsanna jegyző és Némethné Jenei Éva aljegyző koszorúzott, valamint a Somogy Vármegyei Kormányhivatal részéről Gyulai László hivatalvezető is elhelyzte a megbecsülés virágait. A Siófoki Cigány Nemzetiségi Önkormányzat részéről Németh Zsolt elnök és Horváth Mária Magdolna képviselő helyezett el koszorút.

 

Több siófoki intézmény és szervezet is részt vett a megemlékezésen, köztük a Siófoki Szakképzési Centrum, a Siófoki Rendőrkapitányság, a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Siófoki Tankerületi Központ, a Siófoki Napsugár Óvoda és Tagintézményei, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. és a BAHART Zrt. A civil szervezetek is képviselték magukat, többek között a Siófoki Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Nők Együtt Egyesület, a Nyugdíjasok Siófoki Egyesülete, a Siófoki Kajak Egylet és a Siófoki Városvédők és Szépítők Egyesülete.

A virágok és a gyertyák fénye mellett a résztvevők csendben hajtottak fejet az 1956-os forradalom áldozatainak és hőseinek tiszteletére. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában