Könnyek és emlékek az Ötvenhatosok terén

2 órája

„A szabadságért dobogott a szívünk” – Balatonboglár meghatóan emlékezett az 1956-os hősökre

Balatonbogláron megérintő pillanatokkal emlékeztek meg a szabadságért harcoló hőseinkről. A város polgármestere, helyi közösségek és szervezetek fejezték ki tiszteletüket azok iránt, akik bátran harcoltak az 1956-os forradalom idején a magyar szabadságért.

Hajdú Marianna

Balatonbogláron az emlékezés mellett a szabadság és a bátorság üzenete dominált szerdán délután. A város lakói és vendégei az Ötvenhatosok terén gyűltek össze, hogy fejet hajtsanak a forradalom hősei előtt, és megőrizzék az 1956-os forradalom szellemét.

Az ünnepi beszédet Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere mondta, aki megható szavakkal idézte fel az 1956-os forradalom ifjú harcosainak bátorságát és áldozatát. 

 

„Ma láttam egy fiú fényképet, aki fegyverrel a kezében küzdött. Nem tudom, mi történt vele. Túlélte-e a harcokat, vagy a szabadságharc egyik fiatal áldozatává vált?” – kezdte beszédét a polgármester, aki a forradalom lényegét Bibó István híres mondásával összegezte: 

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

A beszéd során a város vezetője kiemelte, hogy az 1956-os forradalom a magyar nép összefogásának és bátorságának példája volt, amely során az osztály- és felekezeti különbségek harcoltak a szabadságért. 

A megemlékezés részeként a Balatonboglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is ünnepi műsorral készültek, melyet Veresné Horváth Erika tanárnő állított össze. A közönség örömmel fogadta a fiatalok előadását, amely méltóképpen idézte meg az 1956-os eseményeket.

A koszorúzási ceremónián több szervezet és városi vezető is tiszteletét tette. Balatonboglár város nevében Mészáros Miklós polgármester és Szalai Tünde alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját. A Fidesz Magyar Polgári Szövetséget Kónya Pál és Vadasfalvi János képviselték, míg a Független Képviselők Szövetsége nevében Katona Ferenc és Fogel Gábor rótták le kegyeletüket. A 622. számú Gál Gaszton cserkészcsapat Pauer Sándor helyezett el koszorút. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában