900 milliót takarítottak meg: a Merkúr kommandósai ébresztették a fő gyanúsítottat

Mintegy 900 millió forintnyi áfát tüntetett el a személybiztonságra, takarításra és mosásra szakosodott budapesti bűnszervezet. A szövevényes cégláncolatban tevékenykedő bűnözői csoport 22 tagjával szemben folytatott, majd eredményesen lezárt nyomozást befejezve vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Harsányi Miklós

Forrás: NAV

- A bűnszervezet többszintű, bonyolult cégláncolatot működtetett, kiterjedt alvállalkozói hálóval: a Pest megyében működő céghálózatba az irányítók Győr-Moson-Sopron és Heves Vármegyében működő vállalkozásokat is beszerveztek - közölte hétfőn a NAV. - A szlovák állampolgárságú, névleges vezetőkkel működtetett „alsó” szinten, az eleve bukásra szánt cégek valódi tevékenységet nem végeztek, a szükséges technikai és személyi háttérrel sem rendelkeztek. A szervezet más szintjein ténylegesen dolgozó munkavállalókat névleg ide jelentették be, az adót, valamint a járulékokat viszont nem fizették meg utánuk.

A NAV közleményében arról is beszámolt: a valóságban nem őrzött-mosott-takarított a bűnbanda, a kamucégek valótlan szolgáltatásokról állítottak ki számlákat. A fiktív bizonylatok ellenértéke a fővállalkozóknál landolt, akik a nettó munkabérek kifizetése után megmaradó összeget, – az áfa megfizetése nélkül – készpénzben szétosztották maguk között, és a megbízók részesültek az illegális nyereségből, ezzel a módszerrel a résztvevők összesen 900 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

- A bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban nyomozók, járőrök, revizorok és informatikusok dolgoztak össze, a fő gyanúsítottat a MERKUR Speciális Taktikai Osztály kommandósai ébresztették - áll a közleményben. -  A nyomozók első körben húsz érintettet állítottak elő és hallgattak ki, azóta a gyanúsítotti kör további két fővel bővült. A két irányítót letartóztatták, a férfiak egy teljes évet rács mögött töltöttek. A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a nyomozók több mint 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak: ingatlanokat, gépjárműveket, céges tárgyi eszközöket – köztük egy komplett mosoda berendezéseit – , vevőköveteléseket és számlapénzeket foglaltak le vagy vettek zár alá. Az elkövetők általi önkéntes befizetésként további tízmilliók térültek meg.

 A napokban záruló nyomozás iratait különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt, vádemelést javasolva küldik meg a nyomozók a Heves Vármegyei Főügyészségre. A NAV azt is közölte: a fő gyanúsítottak, és azok a megbízók, akiknél több százmillió forintos elkövetési érték összpontosul, akár 20 év szabadságvesztés büntetésre is számíthatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában