Drámai bevételkiesés a Balaton Sound nélkül

5 órája

Akkora adóemelésre készülnek Zamárdiban, amekkorát húsz éve nem láttak

Zamárdiban várhatóan többletadóval pótolják a Balaton Sound kieső bevételeit. A polgármester szerint 20 éve nem történt ilyen mértékű adóemelés.

Hajdú Marianna

Fotó: Németh Levente

Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula hétfőn délután nyilatkozott arról, hogy a Balaton Sound fesztivál nélkül jelentős bevételkieséssel kell szembenézniük, így az adóemelés elkerülhetetlen. A  polgármester azt is elmondta, hogy az új képviselő-testület még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy véglegesen megszűnik a fesztivál, de a város vezetése már számol a lehetséges következményekkel. „A Balaton Sound szervezőinek kell tiszta vizet önteni a pohárba! A folytatásra nem kaptunk megkeresést” – nyilatkozta a likeBalatonnak Csákovics Gyula.

Adóemelés várhat Zamárdira
Adóemelés várhat Zamárdira
Fotó: Németh Levente

A kieső bevételek pótlására a város vezetése adóemelést fontolgat.

„Október 8-án az alakuló ülésen egyértelművé vált, hogy nem lesz többé Balaton Sound, és a bevételkiesést valamilyen módon pótolni kell. Ez nagy valószínűséggel adóemelést jelent, ami 20 éve nem történt Zamárdiban” – fejtette ki a polgármester.

Csákovics az ingatlanadót érintő emelés elkerülhetetlenné vált, hiszen a környező települések már korábban megtették ezt a lépést. „Két évtizede nem nyúltunk hozzá az adónemhez, hiszen a Balaton Sound bevételei elegendő forrást biztosítanak a települési fejlesztésekhez” – tette hozzá a polgármestert.

A fesztivál szervezői szerint a látogatószám az elmúlt években csökkent: 2024-ben összesen100 ezer fő vett részt a rendezvényen, míg 2018-ban ez a szám elérte az 165 ezret. 

A Balaton Sound szerződése 2024-ben lejárt, és a városvezetés nem tervezi új fesztivál szervezését júniusban és júliusban, bár az augusztus végi Strand Fesztivál megmarad.

Zamárdiban 2021-ben már tartottak egy konzultációt a helyi lakosokkal arról, hogy támogatják-e a Balaton Soundot. Akkor a többség támogatta a rendezvényt, így hároméves szerződést kötöttek a szervezők.

Csákovics szerint a kieső 155 millió forintos bevételt az ingatlanadó emelésével tudnák pótolni, melyről november végéig dönteni kell. A képviselő-testület előtt szoros határidő áll, így sürgetővé vált a végleges döntés meghozatala.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában