Átcsoportosítás

4 órája

Az iparűzési adó egy részéből fejleszthetnek a járások

Versenyképes járások néven indít új fejlesztési programot a kormány jövőre, a járások többsége 250 millió forintra pályázhat.

Marosi Gábor

Erről Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára tájékoztatta a somogyi polgármestereket csütörtökön a kormányhivatalban. Az államtitkár kiemelte, a programot egy területfejlesztési alapból, a 2024 és 2025 közötti iparűzésiadó-növekmény egy részéből finanszírozzák. Ez pontosan 65 milliárd forint, ami országos szinten az iparűzési adó 5 százaléka. 

– A járásoknak annyi forrást helyezünk ki ebből a 65 milliárd forintból, amennyi az adott járás területéről befolyt a területfejlesztési alapba – emelte ki Mayer Gábor. – Van azonban 135 olyan járás Magyarországon, ahol az adónövekmény nem éri el azt a 250 millió forintot sem, melyet a területfejlesztési alapba javaslunk beforgatni. Ezért, hogy valamennyi járás részt tudjon venni a programban, a területfejlesztési alap 250 millió forintig úgymond felkompenzálja a fejlesztési forrást – hangsúlyozta az államtitkár. A vármegyeszékhely-központú járásokban azonban ez az összeg 500 millió forint. Mayer Gábor arról is beszélt, vannak olyan vármegyeközpontok, köztük Kaposvári is, ahol a várható adónövekmény nem éri el az 500 millió forintot, ezért ezeken a településeken szintén felkompenzálják a forrást félmilliárd forintra.

Az eseményen elhangzott, a projekt kidolgozására és a pályáztatásra úgynevezett járási fejlesztési fórumokat hoznak létre a járásszékhelyi polgármesterek vezetésével. A tagokat az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei adják, és a közgyűlési elnök is tagja a fórumnak. – Ők azok, akiknek javaslatot kell tenniük azokról a projektekről, amelyek aztán részletes pályázati szakaszba jutnak majd – mondta az államtitkár. – Azután csak azok a járás szempontjából legfontosabb fejlesztések lépnek be a részletese pályázati szakaszba, melyeket a fórum támogat – tetet hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában