Felújítás

2 órája

Félmilliárd forintból csökkenti kiadásait az egyetem

Több mint félmilliárd forintból újul meg a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának körépülete és régi tanügyi épülete, jelentette be Gyuricza Csaba a MATE rektora pénteken az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

Marosi Gábor

A rektor kiemelte, az európai újjáépítési és fejlesztési alapból 2,3 milliárd forintot kapott a MATE az elmúlt időszakban arra, hogy az épületeit felújítsa. Ennek egy részét költik majd el Kaposváron a következő 11 hónapban. – Energetikai korszerűsítés is zajlik majd, ezáltal jelentősen tudunk faragni a fenntartási költségeinken – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. – A körépületben 1428, a régi tanügyi épületben 4130 négyzetméternyi terület újul meg. Azt várjuk ettől a beruházástól, hogy 30-35 százalékkal csökken a kiadásunk – tette hozzá a rektor.

Ivusza Ernő a kivitelezést végző cég ügyvezetője a tájékoztatón elmondta, mindkét épület tetőszerkezete rossz állapotban van, ezért lecserélik a teljes héjazatot. – Új, 25 centiméter vastagságban hőszigetelő anyagot teszünk majd fel a tetőszerkezetre – mesélt a részletekről Ivusza Ernő. – A körépület homlokzati nyílászáróit kicseréljük korszerű műanyagokra, illetve hőhídmentes alumínium szerkezeteket építünk be. A tanügyi épületnél csak néhány nyílászárót cserélünk ki. Kettő új hőszivattyút állítunk üzembe, ez azt jelenti, hogy a gázfűtésről le lehet válni, és ezekkel a hőszivattyúkkal el lehet látni mindkét épület fűtését – mondta a kivitelező cég ügyvezetője.

Vörös Péter a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója arról beszélt, az egyetem megalakulásakor három beruházási célt fogalmaztak meg. Az egyik, hogy fejlesszék a gyakorlati képzési infrastruktúrát, a hallgatói szolgáltatásokat és olyan infrastruktúrát hozzanak létre, ami a mai korszerű, energiahatékonysági követelményeknek megfelel. Vörös Péter arról is beszélt, korábban megújult a diáktanya, létrehozták a hallgatóknak a szolgáltatási lehetőséget, fejlesztettek a sport területén, és az előadói tömb is megújult nemrég.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában