Spórolás

2 órája

Sok pénz hever a fonyódi padlásokon

Akár a negyedével is csökkenhet a fűtésdíj és harminc százalékkal az áramszámla a padlásfödém szigetelésének köszönhetően. Az ingyenes lehetőségért egymás után jelentkeznek a fonyódiak a csökkenthető fűtésdíj reményében.

Koszorus Rita

Fonyód is csatlakozott az ingyenes padlásszigetelési programhoz, melyre november 15-ig jelentkezhetnek a helybeliek.  

Azok a lakástulajdonosok, akik sikerrel pályáznak önerő nélkül kaphatnak a padlástérre 30 centiméter vastag üveggyapot szigetelést. A lehetőségért nálam és a munka elvégzésére felkért vállalkozónál is lehet jelentkezni 

– mondta Erdei Barnabás, fonyódi polgármester. – Ezzel jelentős energiamegtakarítás érhető el. 

A szigetelést a fűtetlen fonyódi padlásfödémekre készíti majd el Tapolcai Gábor és csapata. – Tetőtér-beépítéses ingatlanok nem jelentkezhetnek erre az ingyenes támogatási lehetőségre – mondta a vállalkozó. – Csak azokban a családi házakban van erre lehetőség, amelyeknél járható a födém, vagyis a padláson nem gerendaközök vannak és gerendák, hanem a födém deszkával, OSB-lapokkal vagy fával van lezárva, esetleg le van betonozva. Mindemellett az is fontos feltétele a munka elvégzésének, hogy üres legyen a padlás, ahol a teljes szigetelést le tudják tenni a munkatársaink – tette hozzá Tapolcai Gábor. – Az idei évben 25 centiméter vastag kőzet- vagy üveggyapotot terítenek hosszanti és keresztirányban a padlásokon, 2025-től pedig 30 centiméteres szigetelést helyeznek majd el, s a szigetelőanyag alá páraáteresztő, fölé pedig párazáró fólia kerül. 

– A falak utólagos szigeteléséről, az ablakok cseréjéről sok szó esett az elmúlt években, a födémszigetelésről már jóval kevesebb, pedig télen a födémen át távozik a legtöbb meleg a lakásokból, nyáron pedig ugyanott érkezik a hőség a lakásba – jegyezte meg a szakember. 
A vállalkozó elmondta: a tervei szerint még november végén megkezdik a sikeresen pályázók számára a kivitelezést. 

Fonyód környékén is dolgoznak 

Ha a lakosságnak nem lenne ingyenesen elérhető a program, akkor munkadíjjal és anyagköltséggel együtt négyzetméterenként 80–100 ezer forintba kerülne a beruházás. Tapolcai Gábor és munkatársai nem csak Fonyódon végzik a födémek szigetelését, de a járás több településén is, így Gyugyon, Pamukon, Eddén, Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Ordacsehiben, Somogyváron és Öreglakon.  

Sok energiát takaríthatnak meg 

Telente a lakóházak tetőterében megrekedő hideg hűti, nyáron pedig az ugyanide bezárt meleg fűti a födémet. A 25 centiméter vastag födémszigeteléssel évente 25–30 százalék energiát takarít meg az ingatlantulajdonos, vagyis 30 százalékkal kevesebb fűtésre van szükség. Manapság sok lakásban van klíma, nyáron ők az elektromos árammal tudnak spórolni – tette hozzá Tapolcai Gábor. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában