Fotókkal, videóval

2 órája

Fesztiválon bizonyították, sokoldalú alapanyag a hal

A halcsipsz, harcsatepertő és a harcsaburger is jól fogyott a hétvégi siófoki halfesztiválon, de egyértelműen a halászlé volt a sztár, amelyért akár sorban is álltak a vendégek.

Koszorus Rita

Már pénteken is rengetegen látogattak el a siófoki Fő térre, ahol ínycsiklandó halas falatok és színes programok várták a kikapcsolódni vágyókat. Az első nap kétségkívül legjobban várt eseménye a Neoton koncertje volt. Csepregi Éváék megtöltötték a Fő teret és fergeteges hangulatot hoztak a Balaton fővárosába. 

Neoton, siófok, halfesztivál
A Neoton Família Sztárjai fergetegetes hangulatot hoztak a halfesztiválra Fotó: Németh András

Tökéletes alapozása volt ez a szombati folytatásnak, amikor a halpiknik főzőversenyen mutathatták be főző tudásukat a jelentkező csapatok. A város civil szervezetei, közéleti szereplők, de még Lengyel Róbert polgármester is fakanalat ragadott. De nem csak a bográcsokban készültek halas ételek az önkormányzat mögötti parkolóban, hanem a Fő téren is bőséges gasztrokínálat várta az éhes látogatókat.

Faszénen készítünk harcsaburgert és harcsafilét, de halászlét is, ezek fogynak a legjobban. Szerintem nagyon sokan vannak, mert igazán jó programokat sikerült választani

mondta kérdésünkre Tihanyi Péter, a Parázs és Pikkely tulajdonosa, aki ottjártunkkor épp a faszenet izzította be egy következő adag harcsafilé sütéséhez.

Halat hallal

A harcsabugert házi kovászolt lepényből készítette, amibe sült savanyú káposztát, fűszeres tejföllel és kétféle mártás került. Sorban álltak az ínyencségekre vágyók a standoknál, akik közül sokan csak a halászlé miatt döntöttek úgy, hogy kivárják, a sorukat. 

halfesztivál, Siófok
Bőséges volt a halas kínálat Siófokon Fotó: Németh András

– Szeretjük a halat a férjemmel, de főleg én vagyok nagy halrajongó. Amikor megláttam, hogy lesz ez a rendezvény itt, nem volt kérdés, hogy eljövünk Sárbográdról. Már ettünk is halászlét, bőségesen voltak benne halszeletek, jó sűrű volt, ahogy kell, úgyhogy nagyon elégedett vagyok vele – mondta Barna Enikő, aki férjével Csabával ejtőzött az egyik Fő téri padon.
Mint mondták nem maradhatott el a borkóstolás sem és a tartalmas szombati programot cukrászda látogatással zárták. 
Zálog Imre először vett részt a siófoki rendezvényen, Budapestről érkezett a balatoni városba.
– Egész hétvégén itt vagyunk a feleségemmel, most azt nézzük hol lehet kóstolni – mondta a budapesti férfi érdeklődésünkre. A halászlét nagyon szeretem, mert Baján voltam katona, ott mindig halászlé volt a menü túrós csuszával hétvégente. Úgyhogy ez nekem kicsit nosztalgia is, nem is tettem le róla, hogy újra halat egyek. Most ez a program: hal hallal – mondta. 
Többeknek ez volt a jelmondata, amikor kilátogattak a rendezvényre, de nem csak halat fogyaszthatott, aki megállt a Fő téri standoknál, mert termelői sült gesztenye, kürtőskalács és isteni borok is várták a vendégeket.

Gasztronómiai csodák hétvégéje 

Nem csak főzőversennyel készültek a szervezők, de idén is megszervezték a Halánkságok-Fish Food versenyt. A vendéglátóhelyek és a meghívott halas városok elkészített ételeit Vomberg Frigyes mesterszakács és a siófoki Fodor Noel 2023-as Bocuse d’Or magyar bajnok zsűrizték. Természetesen nem csak az ételekről és italokról szólt a rendezvény, hiszen gazdag kulturális kínálat színesítette a siófoki halfesztivált. A színpad előtti teret megtöltötték a kisgyermekek, akik ingyenes táblajátékokkal múlathatták az időt, de a rendezvénysátorban kézműves foglalkozás is várta őket. Szombat délután szinte nem volt már szabad hely az asztaloknál, annyi lurkó tüsténkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában