Matricaosztás

2 órája

Megbélyegzik az öreg sofőröket

Sokkoló jelenet játszódott le a kőröshegyi völgyhídon szeptember végén: egy figyelmetlen, 87 éves sofőr hajtott a forgalommal szemben az M7-es autópályán. Hamarosan változhat a KRESZ, s Idős a volánnál feliratú matricát használhatnak a szépkorú vezetők.

Harsányi Miklós

– Hasznos lehet a matrica, de szerintem nem lehet általánosítani az idős sofőröknél, vannak ugyanis köztük jó vezetők is – mondta a 81 éves Borda György. – Ugyanakkor az eszetlenül vezető fiatalok is rárakhatnának egy feliratot az autójukra, mert felelőtlenül közlekednek. Szerintem az idősebbeknek érdemes átgondolniuk, hogy hosszú távon túl sok időt lehetőleg ne vezessenek. Én maximum a Balatonig  és a városban vezetek, korábban sokat jártam Budapestre és Erdélybe is voltam.

idős sofőr
Vannak idős sofőrök, akik közel a kilencvenhez is volán mögé ülnek Fotóillusztráció: Gyurina Zsolt

Tóth István, a közlekedéstudományi egyesület somogyi elnöke érdeklődésünkre elmondta: idősebb korban nehezebb a vezetésre koncentrálni,  lassulnak a reflexek, s a figyelmetlenség, fáradékonyság is könnyen problémát okozhat.
– Az is gond lehet, hogy az idősebbek közül egyesek azt gondolják: ugyanúgy tudnak vezetni, mint 20 éve – hangsúlyozta. – Ez azonban nincs  így. Elég, ha a kaposvári piac környékén kedden, pénteken, vagy szombaton autózunk, vagy olyan rendezvények közelében, ahol nagy a zsúfoltság. Azt lehet látni, hogy némelyik idősebb sofőr nehezebben, lassabban vezet.

18 évesen kezdett motorozni 

A 75 esztendős elnök, aki 18 éves korában egy Pannónián kezdett motorozni, s 1972-ben szerezte meg az autós jogsiját és azóta a mai napig vezet arról is szólt: a figyelmetlenségből fakadó veszély több gondhoz is vezethet a forgalomban. Előfordulhat, hogy egyes idős sofőrök kihajtanak az útra és nem adják meg az elsőbbséget vagy nem akkor indulnak el a közlekedési lámpánál, amikor szabad jelzés ad, hanem később. S olykor a parkolás is problémás lehet, különösen azokon a helyeken, amelyek alapban is zsúfoltak. 
– Szerintem a korral összefügg a döntés, s ha hirtelen valami baj történik, akkor nem biztos, hogy a legjobban reagál egy idősebb vezető – emelte ki Tóth István. – A romló látás, hallás ugyancsak gondot jelenthet. 

Alaposabban kéne vizsgálni az idős sofőröket  

Az elnök szerint a mostaninál is átfogóbb, módszeresebb orvosi vizsgálatra lenne szükség a jövőben 65 év felett, s érdemes volna alaposan vizsgálni az idősek reflexeit is. Tóth István hangsúlyozta: a családnak is felelőssége van. Ha a rokonság azt látja, hogy a papa vagy a mama már nincs megfelelő állapotban, akkor próbálják meg lebeszélni a vezetésről. Tudomásul kell venni: az évek előrehaladtával tompulnak a reflexek. A felvetésre, miszerint hírek szerint az Idősek a volánnál matricát ragaszthatnának az autójukra  a szépkorúak, azt mondta: egyetért a javaslattal, ami nem lesz kötelező. Így akik ilyen jelzést látnak egy gépkocsin, azok talán kicsit türelmesebbek lesznek az idősebb sofőrökkel. 

– Ha lesz ilyen matrica én is kiteszem az autómra – mondta  Tóth István.

Fazekas Tibor kaposvári kamionsofőr szerint mindenképp praktikus  lehet a matrica bevezetése. Ha a többi közlekedő látja, akkor jobban rátarthatnak az idősebb járművezető reakciójára. Azt mondta: sokkal lassabb a reflexük, és ez fokozottan balesetveszélyt jelenthet az utakon. 

Csapnivaló közlekedési morál

Az új KRESZ kapcsán Tóth István kiemelte: a sebességhatárokhoz nem nyúlna, szerinte az autópályán továbbra is maradhatna a mostani 130-as tempó. Sajnos, a közlekedési morál rossz, a sofőrök nagy része felelőtlen, s ha emelnék a limitet, lehet, hogy még több probléma történne a közutakon.

  • A KRESZ sok mindenben változhat, de szerintem nem lesz olyan, hogy ez mindenkinek tetszik majd – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában