Biztonság

3 órája

Kamera a biztonságért: a legkisebb falvakban is figyelnek

Élő, közkeletű vélekedés szerint néhány helyre, településre igaz lehet, hogy ami nincs lebetonozva, azt ellopják. A hívatlan vendégek ellen újabb kamera telepítésével védekeznek a somogyi települések. A biztonság felértékelődött, az egyik kaposvári cég az utóbbi négy évben több mint 1000 kamerát telepített.

Harsányi Miklós

– Jelenleg 3 régi kamera van a faluban, rövidesen viszont 12 korszerű digitális berendezés működik majd – mondta Szegvári József büssüi polgármester. – Eddig csak a központban, az idősek otthona közelében üzemeltek a készülékek, később az egész faluban elhelyeznek majd egy-egy berendezést. 
A csaknem hatmillió forintos fejlesztést önerőből valósítja meg az önkormányzat. Az egyik kaposvári biztonsági cég munkatársával már megállapodtak, az új kamerarendszer legkésőbb november végéig elkészül. 

kamera
A korábbi pályázatok után most önerőből fejlesztik tovább a vidéki kamerarendszert. Fotó: Lang Róbert

– Korábban előfordult, hogy egyesek a buszmegálló környékén rendetlenséget csináltak, máskor fát vagy szénát loptak – mondta a polgármester. – Legutóbb, nagyjából két hete a kultúrházba törtek be, az ügy folyamatban van. Bár a bűncselekmények száma nem nőtt az utóbbi időben, de a kameráktól azt várom, hogy javul a közbiztonság. 

Taszáron 2022-ben 12 kamerát telepítettek, az idén eggyel bővült a hálózat, amit a műfüves focipályánál helyeztek ki. A berendezések nagyjából fele a bekötő utakat, csomópontokat pásztázza, a többi a vásártér, a játszótér és a park környékét. Varjas András polgármester azt mondta: kisebb lopások, rongálások előfordultak a településen, de amióta kamerák vannak, kevesebb eset történt. 
– Még nem teljesen épült ki a hálózat, ha lehetőségünk lesz, akkor minden év végén szeretnénk fejleszteni a rendszert – mondta a polgármester. A hálózat technikailag 24 kameráig bővíthető, jövőre várhatóan két új berendezést szerelnek fel a Laktanya utcában Taszáron. 

Zimányban közterületen nincs kamera, de Takács János polgármester szerint szükséges és indokolt lenne. Időnként átutazó bűnözők okoznak problémát, akik terményt vagy zöldséget lopnak, egy üresen álló házból három hete szerszámokat emeltek el. A községben egyedül a polgármesteri hivatalnál működik hat kamera, s ha pályázati forrást biztosítanak, akkor a tervek szerint közterületi kamerákat szerelnek fel. Vékony Zoltán, a Mernye-Geszti Kertbarátok egyesületének elnöke szerint hasznos lenne, ha a szőlőhegyen és a faluban is lenne kamera. Egy hajléktalan tavaly egy elhagyott borospincét feltört, ahová beköltözött, a szomszédos pincéket is meglátogatta. A második alkalommal tetten érték, elfogták. 

– A mondás szerint a tolvajok mindent visznek, ami nincs lebetonozva, épp ezért megelőző lépésekre van szükség – mondta Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke. A kereki-kőröshegyi polgárőrség két éve egy pályázat keretében kiépített egy térfigyelő rendszert Kerekiben. Összesen 7 kamera van, és a közterületi bűncselekmények megszűntek a faluban. A felderítések során jól látszott, hogy a tolvajok honnan jöttek, és merre hagyták el a helyszínt. 

Szemetelők ellen is bevethető a kamera

Nagy Tamás, a kaposvári Opti-Cost Kft. ügyvezetője szerint, ahol azt akarják, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, kamerákat szerelnek fel. Somogyban bő 10-15 éve egy nagy készüléktelepítési hullám zajlott le, a városok, községek egy időben támogatást is igényelhettek a biztonsági eszközök beszerzéséhez, manapság döntően önerőből valósítják meg a fejlesztést. Cégük Somogyban csaknem 60 településen telepített eddig kamerákat. A legkisebb megrendelésük Szenyérben volt, ott 4 kamerát szereltek fel, a legtöbbet, 365-öt Kaposváron. A kamerák a közintézmények védelmét éppúgy segíthetik, mint az illegális szemétlerakás elleni védekezést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában