Elismerés

3 órája

Kaposvári diák lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója

Szeptember hónapban a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tizenegyedikes diákja, Szabó Dorottya lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Szabó Dorottya úgy érzi, orvosként több lehetősége lehet, mint biológusként, de még nem döntötte el, hogy a két terület közül melyik mellett teszi le a voksát. Hazai versenyek mellett megfordult már külföldi megmérettetésen is, ahol csapatával ért el nagyon szép eredményt. 

Dorottya az előző tanév végén aranyérmet szerzett a háromtagú magyar csapat tagjaként a Kísérleti Tudományok Diákolimpiáján. A versenyen 21 uniós ország és Ukrajna diákjai vettek részt. Összesen hat ország tanulói nyertek aranyérmet, köztük Németország mindkét csapata. 

– Ez a verseny három fordulós, az első része online zajlik. A második forduló gyakorlati volt, azt Szegeden tartották, ott második helyezett lettem – mesélte Szabó Dorottya. – A harmadik forduló már Luxemburgban volt. Egy hetet töltöttünk kint, amiből a verseny kétszer fél nap volt, az idő többi részében programokat szerveztek nekünk – tette hozzá a diáklány. Dorottya hazai versenyeken is indult már. A Dr. Árokszállásy Zoltán Biológia versenyen kilencedikes és tizedikes korában részt vett, először hetedik, aztán negyedik helyezett lett. Bár a kémia nem kedvence, indult már az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen, ahol megyei második lett. 

–Még nem tudom, hogy az érettségi után milyen irányba megyek tovább, de az biztos, hogy kutatni szeretnék. Nagy eséllyel orvosi vagy a biológusi képzésre adom majd be a jelentkezésemet – árulta el Szabó Dorottya.

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által 2013-ban létrehozott Szegedi Tudós Akadémia programja 2021-ben Magyarország kormányának támogatásával Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) néven országos programmá bővült. A program célja, hogy az orvosbiológiai kutatások és az egészségügyi pálya iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat már a középiskolában felkarolja, és lépcsőfokonként végig vezesse őket a kutatóvá válás útján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában