Tudományos kiállítás

2 órája

Izgalmas projektjüket mutatták be a kutató diákok a Táncsicsban

A Dél-Dunántúlon elsőként indítja el a mechatronikai képzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposváron, jelentette be Gyuricza Csaba rektor a Táncsics Mihály Gimnáziumban a Science Fair tudományos kiállításon. A rendezvényen húsz középiskolás csapat fiatal kutatója mutatta be munkáit az ország minden tájáról.

Koszorus Rita

Elektro-fiziológiai eszközének működését mutatta be a Science Fair-en Sass Trisztán Máté, aki a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Iskola diákja. – Lényege az, hogy a mentorommal arra vállalkoztunk, hogy meghatározzuk gerinctelen állatokban, például gilisztában, amelynek két óriás idege van, hogy melyik a legkisebb feszültség, amely aktiválódik, amikor működésbe lépnek – magyarázta a fiatal. A fejlesztés célja az, hogy a interaktív módszerrel lehet megismertetni és megszerettetni a diákokkal az ideg-tudományt – tette hozzá  Sass Trisztán Máté.

kutató, science fair, táncsics
A tudomány legkülönfélébb területei is megjelentek a kutató diákok munkáin. Fotók: Lang Róbert

A nyolcmillió évvel ezelőtti vízrajzról árulkodnak a pécsi Ciszterci Rendi Nagy Lajos Gimnázium diákjainak leletei, amelyeket érdekes előadással mutattak be a Science Fair-en. – Pécs déli részén, a Posta-völgyben egy új lelőhelyen kutattunk, ahova a Pécsi Tudományegyetem segítségével jutottunk el. Pannon-tó kori kagylókat találtunk a földben és tucatszámmal kerültek elő, mondta  Csépán Gréta, néprajz szakos tanuló. – Körülbelül nyolcmillió évesek ezek a kagylók, amelyek a miocénből származnak – tette hozzá osztálytársa Lemle-Kövesi Bálint, aki matematika-informatika szakon tanul. A fiatalok azt is elmondták, hogy a leletek alapján arra következtettek, hogy ezen a területen volt a Pannon-tó és az ős-Duna delta, ezért lehetett ilyen gazdag az élővilág. 

Húsz izgalmas kutatást és projektet mutattak be a diákok a Science Fair tudományos kiállításon, amelynek a Táncsics Mihály Gimnázium adott otthont. – Ez az első Science Fair és nagyon nagy öröm, hogy ide kerülhetett hozzánk a szeptemberben 219. tanévét kezdő Táncsics Mihály Gimnáziumba, hiszen nekünk nagyon fontos a tudomány, az innováció és a kutatóvá nevelés – mondta Vámosi László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója a megnyitón. 

– Ha jövőt akarunk építeni, olyat kell nyújtanunk, amire önök építkezni fognak, mert önök fogják felépíteni a jövőt. Mi a munkában és a tanulásban hiszünk és abban, hogy az oktatási intézményeinknek együtt kell lélegeznie a város gazdasági életével, mert akkor egy versenyképes város alakulhat ki, amely izgalmas a szakembereknek és ennek hasznát a város teljes közössége érezni fogja – mondta Szita Károly, polgármester a tudományos kiállítás megnyitóján. 

Kiválósági ösztöndíj és új képzés a kutatóknak 

A Science Fair tudományos vásáron jelentette be Gyuricza Csaba a MATE rektora, hogy minden diáknak, aki részt vett a tudományos kiállításon és a MATE valamelyik képzésére jelentkezik kiválósági ösztöndíjat ajánl fel. – Ez havi 40-50 ezer forintot jelent a hagyományos ösztöndíjon felül – mondta a rektor. De nem ez volt az egyetlen bejelentenivalója, hiszen új képzés indításáról is beszámolt a hallgatóságnak. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gazdasági élet szereplőivel szoros együttműködésben alakítjuk a képzéseinket, ezért jövő évtől megindítjuk a mechatronikai képzést a városban és a Dél-Dunántúlon elsőként – jelentette be a rektor. 

– A mai helyzetben Kaposváron mindenkinek szüksége van műszaki értelmiségre, mert ők a jövő . Ezért is kötöttünk együttműködési megállapodást a MATE-val a gépész- és a villamosmérnök képzésekre – mondta Szalay Gyula, a KVGY Zrt. ügyvezető igazgatója. Elmondta: jelenleg 9 olyan dolgozó van a gyárban, aki alkalmazottként vesz részt nappali képzésben vagy duális képzésben a KVGY-nél szerzi meg a gyakorlati tudást a diplomához. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában