Európai Madármegfigyelő Napok

2 órája

Madármegfigyelők kaptak lencsevégre egy jégmadarat a Töreki tavaknál

Izgalmas programmal várták a természet szerelmeseit szombaton a Balatonnál. A madármegfigyelés során ritka vándormadarakat figyelhettek meg az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői Siófokon.

Hajdú Marianna

Családok és természetbarátok figyelték szombaton a madarakat Siófokon

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A BirdLife International által szervezett nemzetközi madármegfigyelés programjához Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csatlakozott, amely már 1993 óta vesz részt ebben az évente megrendezett, kontinensre kiterjedő kezdeményezésben. Az idei év sem volt kivétel. A siófoki mólónál és a közeli töreki tavaknál összegyűlt lelkes madárbarátok reménykedve várták a ritka vándormadarakat, miközben részt vehettek a versenyben, amely Európa több mint 30 országában zajlik.

Gyerekek és egy felnőtt madármegfigyelést végeznek távcsövekkel és teleszkópokkal a Töreki tavaknál az Európai Madármegfigyelő Napokon.
Madármegfigyelés a gyerekeknek is izgalmas pillanatokat szerzett a Töreki tavaknál, az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmával
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Hűvös idő várta a madármegfigyelőket 

A siófoki rendezvény szombaton reggel indult a Balaton partján. Bár a hideg időjárás és a kora reggeli időpont kezdetben kevesebb résztvevőt vonzott a siófoki mólóra, később, a délelőtti programok során a töreki tavaknál már nagyobb volt érdeklődés. A helyszínen a természet szerelmesei nemcsak élvezhették a madármegfigyelést, hanem szakértők előadásait is meghallgathatták, és aktívan részt vehettek a versenyben, amelynek célja a madárfajok számának rögzítése.

A madármegfigyelést Pálinkás Andor amatőr madarász vezette, aki szenvedéllyel kalauzolta a résztvevőket a helyszíneken. Mint mondta, bármikor jöhetnek énekesmadarak, átrepülhetnek csapatok felettünk, sosem lehet tudni, mikor bukkan fel egy újabb érdekesség. 
És valóban, a nap során több ritka madár is feltűnt. A résztvevők megfigyelhették többek között a nagy kócsagot, a kiskócsagot, a szürke gémet, valamint a különleges füsti fecskéket, miközben a tavak felett vadásztak.

A legnagyobb élményt mégis a jégmadár felbukkanása jelentette, amelyet több résztvevő is lencsevégre kapott. Hajas Marietta, aki két kisfiával, a 6 éves Árminnal és a 9 éves Andorral vett részt a programon. 
 

 Minden évben eljövünk ezekre a madármegfigyelésekre. A gyerekek ilyenkor sokkal lelkesebbek, mint máskor, mert itt közösségi élményben lehet részük. Otthon nehezebben tudnám őket motiválni, de itt mindig felkeltik a kíváncsiságukat.

 – mesélte az édesanya.

Pálinkás Andor madármegfigyelést végez az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevőjeként.
Pálinkás Andor  amatőr madarász, a nap folyamán egy jégmadarat is lencsevégre kapott
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Miért fontos a madármegfigyelés?

A madármegfigyelő napok nem csupán az élményről szólnak, hanem egy nemzetközi verseny részét is képezik, amelyben minden ország célja, hogy minél több madarat regisztráljanak. Az országokat a helyszínek, a résztvevők száma és a megfigyelt madárfajok alapján pontozzák, és Magyarország az utóbbi években rendszeresen az első három helyezett között végzett. A résztvevők minden megfigyelt madárfajt feljegyezhetnek, az adatokat pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján rögzíthetik, ezzel is hozzájárulva a versenyhez.

Ez a verseny nemcsak a madarak számolásáról szól, hanem arra is, hogy felhívja a figyelmet a madárvédelem fontosságára 

– mondta Pálinkás Andor. A madármegfigyelés célja évről évre, hogy közelebb hozza az embereket a természethez, és felhívja a figyelmet a madarak élőhelyeinek védelmére.

A nap során különösen sok búbos vöcsök, kis vöcsök, valamint tőkés réce volt látható a töreki tavak felett, és a megfigyelők nagy örömére több jégmadár is feltűnt. Ezek a madarak mindig lenyűgözik a gyerekeket, de a madarászokat is, hiszen színpompás tollazatuk igazán különlegessé teszi őket” – magyarázta a Pálinkás Andor.

Csoport, amint madármegfigyelést végez az Európai Madármegfigyelő Napokon.
Lelkes természetbarátok vettek részt a szombati madármegfigyeléssel egybekötött túrán
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Hogyan csatlakozhatunk a versenyhez?

Az Európai Madármegfigyelő Napok nemcsak Siófokon zajlottak, hanem Magyarország több pontján is szerveztek programokat a hétvégén. A résztvevők megfigyeléseiket egészen október 6-a 16:00 óráig rögzíthetik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, így bárki, aki nem tudott személyesen jelen lenni a szervezett eseményeken, akár otthonának udvarán megfigyelt madarakat is feljegyezheti az oldalon. Hiszen ne feledjük: a veréb is madár!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában