Fényes nappal loptak, még sincs szemtanú

2 órája

A napvitorla rejtélye máig nem oldódott meg Szántódon

Szántódon szeptember 4-én fényes nappal loptak Rigó utcai strandról. Az eltulajdonított napvitorla éppen a szezon elején váltotta elnyűtt elődjét. Az önkormányzat 30 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel, de egy hónappal később sincs nyoma a tetteseknek.

Hajdú Marianna

A lopás híre hamar bejárta a helyi közösséget, hiszen a szóban forgó napvitorlát és további 16 hasonló ponyvát éppen idén, a nyári szezon elején cserélték le. Az önkormányzat több mint 1 millió forintot költött az új napvitorlák beszerzésére, mivel a régiek elhasználódtak. Az eltűnt napvitorla pótlása körülbelül 50 ezer forintba kerül, de ez csak egy része a problémának: a lopás megrendítette a helyiek biztonságérzetét.

Napvitorla a szántódi Rigó utcai strandon, ahonnan ellopták az egyiket 2024 szeptemberében.
Napvitorla a szántódi Rigó utcai strandnál, ahol az eset történt
Forrás: Szántód Község Önkormányzata

Megtervezték a napvitorla ellopását?

Vizvári Attila, Szántód polgármestere szerint a napvitorla eltulajdonítása valószínűleg egy alaposan átgondolt akció volt. 
Nem lehetett egyedül végrehajtani. A napvitorla túl magasan volt felerősítve ahhoz, hogy valaki egymaga levegye, ketten kellettek hozzá. Az egyikük talán felállt a másik kezére, így tudták leszedni a ponyvát. Ez maximum egy-két perces munka lehetett – számolt be az történtekről a Sonline.hu-nak a városvezető.

Az eset időpontja különösen megdöbbentő, hiszen nappal, a strand nyitvatartási idejében történt a lopás. Bár a strand szélén, egy kevésbé forgalmas részen történt az eset, nehéz elképzelni, hogy senki nem vett észre semmit. A tettesek valószínűleg egy közeli kiskaput használtak, amely mellett az út szélén autóval is meg lehet állni, így gyorsan el tudtak inalni a napvitorlával.

Virágok, padok és napvitorlák tűnnek el a mátrixban

A napvitorla lopása sajnos nem egyedülálló eset a településen. A előző szezonokban is történtek hasonló cselekmények. Frissen ültetett virágokat loptak el a közterekről, és nem volt ritka, hogy éjszakánként padokat, közlekedési táblákat rongáltak meg. Az önkormányzatnak ezek pótlása évente komoly kiadást jelent.

– A fesztiválok idején különösen felerősödnek az ilyen esetek. Bár idén kevesebb volt a rongálás, a korábbi években nem győztük helyreállítani a károkat – tette hozzá a polgármester.

Egy hónap után is nyom nélkül

Az önkormányzat által kitűzött 30 ezer forintos nyomravezetői díj sem hozott eddig eredményt. Bár a lopás már egy hónapja történt, semmi nyom nem utal a tettesek kilétére.
A szántódi önkormányzat most azon dolgozik, hogy a következő nyári szezonra kamerákat telepítsen a strandokra, hogy megakadályozza az ilyen lopásokat és rongálásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában