Óraállítás

2 órája

Nagy ár a plusz egy óra alvásért a korai sötétség

Hétvégén kezdődik a téli időszámítás. Az analóg órák mutatóit vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell visszatekerni. Vannak, akik továbbra is támogatják az óraátállítást, de a legtöbben eltörölnék végre.

Marosi Gábor

Fotó: Németh András Péter

Az óraátállítás környékén minden évben felmerül a kérdés, hogy maradjon a nyári időszámítás, vagy a téli lenne a legmegfelelőbb. Az Európai Unió parlamentje 2019-ben jóváhagyta, az óraátállítás megszüntetését, ennek ellenére Magyarországon még mindig nem született döntés arról, melyik időszámítás maradjon meg. 

Az óraátállítás története a 18. századig nyúlik vissza, azonban igazán az első világháború idején „kapott erőre”. Azzal a céllal találták ki, hogy spóroljanak a szénfogyasztáson. A britek, a franciák és a németek is úgy gondolták és azt remélték, hogy az óraátállítással segíthetik a háborús célkitűzéseiket. Később az érvek között szerepelt az is, hogy az üzletek forgalmát növelni lehet. 
A 2024-es óraátállítás kapcsán a Magyar Alvás Szövetség csatlakozott a három földrészen működő International Alliance for Natural Time (IANT) szakértői szervezethez, ezt G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke jelentette be. Ennek az volt a célja, hogy tudományosan megalapozott, költséghatékony és felelősségteljes megoldást kínáló tervet javasoljon az óraátállítást eltörölni szándékozó tagállamok számára. 

A neves szakértőkből álló nemzetközi szervezet megoldásokat, eszközöket, mechanizmusokat dolgoz ki, és ajánlj annak érdekében, hogy az európaiak számára megvalósulhasson a saját idejükhöz való jogainak a védelme. 

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, Magyarország nyitott arra, hogy az óraátállítás kérdésében a többséggel együtt szavazzon, vagyis nem támaszt majd ellenvetést a téli vagy a nyári időszámítás bevezetésével szemben sem. Hozzátette, hazánknak az lenne a jó, ha a nyári időszámítás maradna. 

Megkérdeztük ki mit gondol az óraátállításról

 

Biró Lajosné (Kaposvár): Nem zavar az óraátállítás, de azért sokkal jobb lenne, ha megmaradna nyári időszámítás. Nem vagyok kibékülve azzal, hogy korán besötétedik. Reggel is korábban kell villanyt kapcsolni, és délután is. Ezzel szerintem sok áramot pazarlunk el. A számláimon nem veszem észre, hogy kevesebbe lenne az óraátállítás miatt. 
 

Parádi Olivér (Kaposvár): Egyáltalán nincsen problémám azzal, hogy át kell állítani az órát. Igazából jónak tartom. A téli időszámítás valahogyan jobban fekszik nekem, mint a nyári. Egyrészt, mert amikor állítjuk, akkor egy órával többet lehet aludni, és akkor sokkal kipihentebben kelek fel vasárnap. Az órát egyébként már szombaton este visszatekerem. 
 

Árvainé Som Judit (Kaposfüred): Jobban örülnék annak, ha nem lenne óraátállítás. Nem szeretem a téli időszakot, mert délután négy órakor már sötét van, és sokkal többször kell villanyt kapcsolni, mint a nyári időszakban. A nyári időszámítás lenne a legjobb szerintem. Manapság már nem lehet annyit spórolni az energiával, mint régebben, legalábbis úgy tapasztalom. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában