Fotók

3 órája

Napi száz liter vízzel locsolta az óriástökét

Óriástök termett Keresztes Martin szentbalázsi kertjében, a 120 kilós példánnyal sikere volt a hétvégi martonvásári Tök Jó Héten. A 21 esztendős fiatalember immár hét éve foglalkozik töktermesztéssel, a 278,5 kilós óriástök eddigi rekordja.

Harsányi Miklós

– A mostani tök súlya elmarad a korábbiaktól, hiszen tavaly 270 kilós óriástököm termett – mondta Keresztes Martin. – Idén azonban a hirtelen jött nyári hőség megégette a növényt, annak ellenére, hogy hálóval árnyékoltuk és rendszeresen locsoltuk. Volt olyan nap, amikor 100 liter vizet öntöztünk el rá.  A másik gond az volt, hogy a növényeket betegség támadta meg, s végül a leggyengébb maradt meg, ami 120 kilóra nőtt. Nem vagyok elkeseredve, jövőre folytatom a munkát – tette hozzá a sántosi fiatal.

óriástök, keresztes martin, tök
Sok odafigyelést igényel, míg óriástök lesz a növényből. 

Keresztes Martin elmondta: a növény lenyűgöző mérete és a termesztésben rejlő sok lehetőség erőt ad a folytatáshoz, s folyamatosan figyelemmel kíséri a szakterület újdonságait. – Évről-évre változnak a feltételek és sok múlik az időjáráson is – mondta. – A korábbi években a tökök naponta akár 15-17 kilóval is nőttek, 2024-ben 8-10 kilónyi napi gyarapodást is mértem.  Az óriástök termesztésében az a szép, hogy soha nem lehet tudni előre a végeredményt, ez csak akkor derül ki, amikor elvágom az indát – tette hozzá.

Kiállítják az óriástököt

– Az óriástököt hamarosan kiállítják Sántoson, s a hagyományos tökcsónakázást is szeretnénk ismét megtartani – jegyezte meg. – Bőszénfán eddig két alkalommal rendeztük meg a programot, nagy sikere volt, de mivel az idén kisebb tök termett, így legfeljebb 35-40 kilós gyerekek ülhetnek majd be a tökcsónakba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában