Őszi hajápolási rutin – Így védhetjük meg hajunk épségét

Évszakváltás során hajunk különösen érzékennyé válhat a külső környezeti hatásokra. Míg nyáron a meleg, a klóros vagy épp sós víz és az UV-sugárzás károsíthatja a hajszálakat, addig az ősz beköszöntével az esős, nedves levegő, a szél és a hőmérséklet csökkenése jelenti a legnagyobb kihívást - derül ki egy felmérésből.

Az évszakok változásával, bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is más ápolást igényel. Nyáron a túlzott napsugárzás kiszárítja a hajszálakat, így a hidratálásra és a napvédelemre fektetjük a hangsúlyt. Az őszi hónapokban azonban a haj szeszélyesebbé, érzékenyebbé és nehezen kezelhetővé válhat. A hőmérséklet-ingadozás, a hűvös reggelek és az esős, párás időjárás ugyanis a haj kiszáradásához, szöszösödéhez és töredezéséhez vezethet. Sokaknál ekkor jelentkezik a hajhullás is, ami az évszakváltás természetes velejárója lehet, azonban megfelelő gondoskodással mérsékelhető. 

Őszi hajápolási rutin 

Az őszi időszakban a haj ápolásához a frissítő tulajdonságokkal rendelkező samponok és kondicionálók helyett érdemes hidratáló és tápláló összetevőket tartalmazókat választani, hogy megelőzzük a hajszálak kiszáradását és töredezését. A heti 1-2 alkalommal használt, kifejezetten a hajtípusunkhoz ajánlott hajolajak, pakolások és szérumok szintén segíthetnek megőrizni a hajszálak nedvességtartalmát és fényét. Fontos azonban: ha zsírosodásra hajlamos a hajunk, csak a hajvégekre koncentráljunk.  

Próbáljuk minél jobban kitolni a hajmosások közt eltelt időt, ezzel is védve hajunkat. Érdemes továbbá a víz hőmérsékletére is figyelni: bár a hideg idő csábítóvá teheti a forró vizes hajmosást, ez kiszáríthatja a fejbőrt és a hajszálakat, így inkább állítsuk a hőfokot kellemesen langyosra. 

Ősszel különösen fontos, hogy ne vegyük félvállról a hajszárítást, hiszen a fejbőr rendkívül könnyen megfázhat, ami korpásodáshoz vezethet. Minden hajformázás előtt használjunk hővédőt, és válasszunk olyan hajszárítót, amely nem csupán nagyteljesítményű, de a haj védelmét és ápolását is segíti - mint például a pillekönnyű Rowenta Maestria Ultimate Experience hajszárító, amely Air-To-Care ionizáló technológiával segít helyreállítani a haj természetes egyensúlyát. Az őszi hajhullás gyakori probléma, ám a fejbőr rendszeres masszírozásával javíthatjuk a vérkeringést, ami serkenteni a hajhagymák működését és csökkenteni a hajvesztést. A masszázs nemcsak a haj növekedését támogathatja, hanem a fejbőr egészségéhez is hozzájárul, enyhítve a szárazságot és az irritációt. A pár perces relaxáló masszírozáshoz érdemes olyan természetes összetevőket tartalmazó hajápolókat választani, mint a rózsa-, mandula- vagy rozmaringolaj, amelyek a fizikai stimuláláson túl is táplálják a fejbőrt és a hajhagymákat. A kényeztető fejmasszázst könnyedén összeköthetjük a tökéletes frizura elkészítésével. A Rowenta Ultimate Experience Scalp Care speciálisan kialakított rezgő sörtéjű diffúzora nem csupán a hajtöveket emeli meg, de szárítás közben a fejbőrt is gyengéden masszírozza. Az őszi időszakban tehát hajunk extra figyelmet igényel, hogy ellenálljon a hideg, szeles és esős időjárás kihívásainak. Szánjunk időt a megfelelő hajápolási rutin kialakítására, és válasszunk professzionális hajformázó termékeket, hogy megőrizhessük hajkoronánk egészségét és szépségét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában