VOSZ

2 órája

Palackba zárták az év pezsgőjét

A Vállalkozók Országos Szövetsége balatoni pezsgőt választott az év pezsgőjének.

Koszorus Rita

Az ítészek az Androsics Borbirtok 2022-es furmint pezsgőjét ítélték a legjobbnak.
– Ez nem csak egy elismerés, hanem egy lehetőség is, hiszen a VOSZ ezer palackot megvásárol a díjazott pezsgőből – mondta ifjabb Androsics Ferenc borász. – Ez egy nagyon jó évjárat volt, ez volt tulajdonképpen az első év, amikor pezsgőt készítettünk. Ez a díj pedig bizonyítja, hogy jó az irány, amit elkezdtünk és amit azóta is követünk – tette hozzá. 

Ifjabb Androsics Ferenc készítette az év pezsgőjét
Ifjabb Androsics Ferenc készítette az év pezsgőjét Fotó: Androsics Birtok és Borterasz 

A pezsgőfogyasztás mára már kilépett az úri hóbort kategóriából – mondta a balatonőszödi borász.

– A pezsgőkészítés egy külön világ, sok odafigyelést igényel és nem elég jól elkészíteni, kiváló alapanyagra van szükség – mondta ifjabb Androsics Ferenc. – Ebben vélhetően nem lesz hiba az idei évjáratnál, hiszen bőséggel szüreteltek az Androsics Borbirtok ültetvényein.
– 2024-ben ötször annyi pezsgőalapból készítjük az italokat, mint korábban. A palackba január környékén kerül, onnan pedig 24 hónapot pihen és ezután kerül csak bele a dugó. Tehát az idei pezsgőket csak 2026-ban kóstolhatják meg a fogyasztók – magyarázta a pezsgőkészítés mikéntjét a borász, akinek nem VOSZ év pezsgője volt idén az első elismerése. 
A kötcsei borbirtok borai szépen szerepeltek borversenyeken és néhány hete az Országház bora versenyen harmadik helyezést ért el 2023-as évjáratú olaszrizlingjével. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában