Fotók!

1 órája

Népszerűek voltak Siófokon a Balatoni Gasztropiac különleges finomságai

Az őszi termékek is helyet kaptak már a Balatoni Gasztropiac kínálatában. Így többek között szárított gombákat, karamellás fűszeres almalekvárt, mézeket, valamint zöldségkrémeket, különböző ízesítésű sajtokat és húskészítményeket is kínáltak a somogyi termelők Siófokon a vasárnapi piacon.

Szabó Gabriella

– Szerintem ez édesebb, mint a másik – mondták a szörpök kóstolója után az unokák Tóth Sándornénak. – Fontos számunkra, hogy adalékmentes, kistermelői árukat vásároljunk. Jászberényből utaztunk Siófokra, itt töltünk pár napot. Az interneten találtam rá erre a piacra, s nem hagyhattuk ki – mesélte a nagymama. Sokan már a piac nyitására érkeztek, nem szerettek volna lemaradni a különleges termékekről. – Gyakran járunk ilyen programokra. Fürjtojást és péksüteményt mindig szoktunk venni. Most méz és hurka, kolbász is került a kosarunkba – mutatta Hajós Ágnes.

piac, Balatoni Gasztropiac, Siófok
A gasztropiacra igazi különlegességekkel készültek a somogyi termelők. Fotók: Szabó Gabi

Nyáron Zamárdiban egy büfénél tartották a gasztropiacot a termelők. Őszre és télre egy siófoki étteremhez költöztek át. Az új helyen az első alkalommal 15 termelő kínálta finomságait. 
– Ősszel megérkezett a várt csapadék, ami kedvezett a gombáknak. Nagy szerencsénk volt, mert elmaradtak a gombalegyek, a gombaszúnyogok, amiktől kukacosodnak a gombák. Így tiszta, szép szárított vargányát és sötét trombitagombát hoztam – mutatta a bezacskózott termékeit Vrancsik Tibor gombaszakellenőr, a Somogyi Helyi Termék Egyesület elnöke, aki receptötletekkel is segítette a vásárlókat. – Sokrétű a szárított gomba felhasználása. Levesbe, pörköltbe, tejszínes raguba ízesítőként belefőzhetjük, de rizottóban is nagyon finomak. 

Őszi ízekkel is készültek a termelők a gasztropiacon

A gombák mellett számos más őszi íz is megjelent a termelők kínálatában, így birsalmasajtot is lehetett vásárolni, de különféle lekvárok, szószok közül is válogathattak az érdeklődők. 
– Egyre többen keresik azokat a termékeket, amelyek a környékben készülnek. Sokak számára fontos, hogy vegyszermentes gazdálkodásból származzanak az áruk – mesélte Perger-Wenszky Lilla, aki lekvárokkal, csatnikkal, zöldségkrémekkel és pékáruval is érkezett a Balatoni Gasztropiacra. 

Novemberben két, decemberben pedig négy vasárnap várják a somogyi termelők a vásárlókat Siófokon. Adventi időszakban a tervek szerint kézműves foglalkozásokkal is készülnek a szervezők, hogy amíg a szülők, nagyszülők válogatnak az árusok kínálatából, addig a gyerekek számára is biztosítsanak időtöltést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában