Felfedezés

2 órája

Rágógumival fogtak ritka bogarat

Mentolos rágógumit használtak a kutatáshoz és ritka bogárra bukkantak a segítségével az entomológusok a Dráva menti erdőkben.

Nagy László

Fotóillusztráció

Mentolos rágógumit használtak a kutatáshoz és ritka bogárra bukkantak a segítségével az entomológusok a Dráva menti erdőkben. Sár József entomológus arról számolt be, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából Bolhónál dolgoztak, a Dráva monitoring kutatási programjának keretében és a csapdák ellenőrzése során egy ismeretlen foltos, sárga bogárra figyeltek fel. 

Stenoria analis, rágógumi
Rágógumira jött a Stenoria analis Fotó: Hugo Egon

– Mobiltelefonnal lefotóztuk és azonnal továbbítottuk egy budapesti specialistának. Kiderült, hogy a feketenyakú élősdibogár (Stenoria analis) egy példányát találtuk meg, amiből eddig mindössze egyetlen példányt mutattak ki Magyarországon, 2022-ben a Börzsönyben. 

Fűhálók segítségével igyekeztek újabb példányokat begyűjteni a rendkívül ritka bogárból, majd a talaj átvizsgálásához fogtak – de egyik módszerrel sem jártak sikerrel.
– Ekkor a müncheni kollégám megrágott mentolos rágógumival próbálkozott, mivel egy német szakcikkben korábban olvasott erről a csapdamódszerről.  Erre több tucat példány jelent meg  – a keresett bogarak hím egyedei – és az arcára, karjára, pólójára szálltak. Talán 10 percen át tartott, majd abbamaradt a rajzás. Később már mindannyian mentolos rágógumit rágtunk, végig a mezsgyén meg-meg állva, tovább haladva igyekeztünk újabb példányokat találni. A mentolos ízű rágógumi illata minden bizonnyal a nőstények által kibocsájtott feromonra emlékeztette a jól repülő hím példányokat, ezért működhetett a valószerűtlennek tűnő gyűjtési módszer.

Új felhasználási módja a rágóguminak 

A nemzeti park munkatársai elmondták: a rágógumis módszerrel nem csak a kutatási terület adatait sikerült gyarapítaniuk, hanem több befogott példánnyal a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának bogárgyűjteményét is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában