Az Orfűi Malmok kapta idén az Év Tájháza díjat a konferencián

2 órája

Tájházak napja a vilmásoknál

A Vilma-ház közössége szervezte meg idén a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségének szakmai konferenciáját. A háromnapos eseményen az Év Tájháza díjat is átadták.

Andricz Gabriella

Tájházlátogatás, szakmai konferencia, kirándulás, kiállítás várta az ország minden részéről érkezőket a szakmai találkozón, ahol nemcsak a Somogyszobon összegyűjtött értékekről, hanem a környék, és Belső-Somogy hagyományairól is hasznos információkat szerezhettek a szakemberek. A háromnapos látogatás résztvevői első nap Csurgóra látogattak, majd a porrogi tájházba, a helyi értékek múzeumába.

tájházak
A somogyszobi konferencián az Év Tájháza díjat is átadták

 – A konferenciát a Mocz Tanyán tartottuk, ahol a közösség–tájház–fenntarthatóság témakörében szerveztünk előadásokat – tudtuk meg Spanits Ágnestől, a Vilma-ház vezetőjétől. – Bemutatkozott a budaörsi Blayer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a szennai skanzen, az oszkói Hegypásztor Kör, a Göseji Falumúzeum, az Ócsai Tájház és mi, vilmások is bemutattuk a tevékenységeinket a közösségépítés kapcsán, majd a tájházakat érintő fejlesztéseket bemutató elképzelésekről hallgattuk meg a szakembereket. Tartalmas és sok-sok szakmai ismeretet felvonultató nap volt. 

Átadták az év tájháza díjat

A konferencián az Év Tájháza díjat is átadták, melynek idén az Orfűi Malmok lett a nyertese. Az elismerést mindig annak a tájháznak a fenntartói vehetik át, amelyik példaértékű tevékenységével hozzájárul a magyarországi és Kárpát-medencei népi építészeti értékek és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok megőrzéséhez, széles körű megismertetéséhez, újra megéléséhez. 
Megtudtuk, hogy a találkozó harmadik napján megtekintették a nagyatádi dohánybeváltóban látható kiállítást, s a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban idén átadott Újratöltve című új állandó néprajzi kiállítás megtekintése is része volt a programnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában