Életmentés a Balatonon

2 órája

Több ezer sérült, több száz megmentett élet – elképesztő nyarat zártak a balatoni vízimentők

Több mint 3400 sérültet láttak el és 290 embert mentettek meg a mélyvízből a balatoni vízimentők az idén nyáron.

Hajdú Marianna

vízimentő

Fotó: Németh András

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának csapatának tagjai 6576 szolgálati napot töltöttek a parton és a vízen.
Az emberek többsége talán észre sem veszi, mennyire fontos a jelenlétünk, de amikor a baj történt, élet-halál kérdése lehet, hogy ott vagyunk-e – mondja Bagyó Sándor, a vízimentők szakszolgálatának elnöke.

vízimentők
vízimentők
Fotó: Németh András

Emberi történetek a vízimentők számai mögött

A vízimentők az idén 3497 könnyű sérültet láttak el, és a mentőhajókat 341 alkalommal kellett riasztani. Ezek az esetek különböző veszélyhelyzetekről szóltak, vízbe fulladástól a hajók felborulásáig. 
A szokásos mentéseink közé tartoznak a hajómentések. Csak ebben a szezonban 290 embert hoztunk ki a mélyvízből – mondta Bagyó Sándor. Hozzátette: az idén szerencsére nem volt gyermek haláleset a Balatonban, ami remélem, részben a prevenciós munkánk sikerének is köszönhető.
A hajós vízimentő egységek nemcsak embereket mentettek ki, hanem eszközöket is: felborult vitorlások, elsüllyedt csónakok emelése, vagy épp műszaki hibás hajók kikötőbe vontatása is a feladataik közé tartozott. Ebben az évben a vízimentők 50 ilyen eszközmentést végeztek.

 

Képzés, prevenció és nagy rendezvények biztosítása

Az idei szezon során 111 új vízimentő állt szolgálatba a 9 szervezett tanfolyam után. Sokan közülük nemcsak a gyakorlati tudást sajátították el, hanem államilag elismert képesítést is szereztek. A prevenció is fontos szerepet játszott a nyári szezonban. A nyáron 23 helyszínen tartottak balesetmegelőzési bemutatót és újraélesztés-oktatást. Két új balatoni strandon helyeztek ki mentőmellény állványokat, és további 85 mentőöv táblát, hogy még biztonságosabbá tegyék a vízparti pihenést.


 

A nehézségek a kihívások mögött

– Mi nem részesülünk normatív állami finanszírozásban, így a szolgáltatásainkból származó bevételekre vagyunk utalva, hogy fenntartsuk a működésünket. A strandok üzemeltetői gyakran a legolcsóbb ajánlatot választják, nem pedig azt, aki egész évben jelen van, és a közbiztonságért dolgozik – emelte ki értékelésében a vízimentő szolgálat vezetője.

A vízimentők számára a strandokon való jelenlét nem csupán szezonális feladat, hiszen a mélyvízi mentések, a búvárok munkája és a sürgősségi ellátás egész évben folyik. Ezért különösen fontos, hogy a nyári bevételekből finanszírozni tudják a karitatív tevékenységeiket is.

 

Feladatokkal teli szezon, de optimista jövőkép

A szezon során a vízimentők több nagy rendezvényt biztosítottak Balaton-átúszástól kezdve, a Balaton-átevezésen át a Kékszalag vitorlásversenyig. 
Ezek már rutin feladatok számunkra, de mindig készen állunk a legváratlanabb helyzetekre is – mesélte Bagyó Sándor.

A szezon végével a vízimentők már a következő nyárra készülnek, karbantartják felszereléseiket, továbbképzik kollégáikat, és mindent megtesznek, hogy jövőre is készen álljanak a Balatonon bekövetkező balesetek megelőzésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában