Zöldlámpa a gyérítésre

5 órája

Már féltek a vaddisznóktól Balatonfenyvesen, vadászoktól kért segítséget a polgármester

Kilövési engedélyt kaptak balatonfenyvesi vadászok a településen garázdálkodó vaddisznókra. A helyzet már tarthatatlan volt, udvarokat túrtak fel és kerítéseket tettek tönkre a vaddisznók Balatonfenyvesen.

Koszorus Rita

Fotó: Czinege Melinda

Még a kerti öntözőrendszert sem kímélték a vaddisznók Balatonfenyvesen, ahol a vadprobléma olyannyira elharapódzott, hogy az sürgős megoldás vált szükségessé. – A nyáron volt igazán nagy gond, mert a nyaralók körében nagy riadalmat okoztak, volt olyan, aki kiment a stégre, de visszajönni már nem mert, mert félt az állatoktól – mondta Farkas Tamás, balatonfenyvesi polgármester. De olyat is hallottam, hogy az ingatlantulajdonos megcsinálta a kerítését, miután tönkretették azt az állatok és két nap múlva ugyanúgy fel volt dúlva az udvar. 

Az önkormányzat már tavasszal szerette volna orvosolni a problémát, megkezdeni a gyérítést, de a szükséges engedélyeket csak mostanra kapták meg. Nyáron az idegenforgalmi szezon miatt sem lehetett megkezdeni a tilosban túró vaddisznók gyérítését. Mint a terület vadászatra jogosultja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hozzájárulását adta a kilövéshez, ahogyan a rendőrség is megadta a zöld jelzést az állati gondok orvoslására. 
– A vadászati módszer az egyetlen tevékenység, amivel kezelni lehet ezt a helyzetet, jegyezte meg a polgármester. Négy vadász vesz részt a feladat végrehajtásában, ők december 31-ig ejthetnek el vaddisznókat 

a Fenyves-alsói strand, a Pécsi Ifjúsági Tábor, a Református Ifjúsági Tábor területe, illetve az úgynevezett madárutcák - Szárcsa, Daru Örvös, Pacsirta, Kócsah, Hattyú, Sas, Rigó, Varjú, Gólya, Fogoly, Kakukk, Galamb, Fecske, Fácán, Gerle, Veréb, Zengő, Cinke, Gém - Balaton felőli részén. 

Dallos Imrének tapasztalt, világlátott vadászként az első alkalommal már két disznót sikerült is terítékre hozni Fenyvesen. A vadászszerencséhez az is hozzájárult, hogy alaposan felkészült a nem mindennapi lesre. – Végeztem egy kis információgyűjtést a helybéliek körében, megkérdeztem tőlük; mikor látták a disznókat, merre jártak és körbejártam az érintett utcákat, megnéztem a nyomokat, magyarázta a balatonfenyvesi vadász. Hozzátette: az biztos, hogy több konda is feljár a már említett utcákba a nádasból. Az egyiket rögtön, az első les alkalmával kiszúrta. – Egy olyan helyre mentem ki, ahonnan videót is kaptam a vaddisznókról. Nagyjából éjfél körül jött meg a csapat, igyekeztem fejlövést leadni, hogy ne kelljen utánakeresni a sárban – mondta Dallos Imre. Ez sikerült is: egy kocát és egy süldőt ejtett el. 

Miután kizsigerelte a vadat, jelezte az elejtés tényét és a tetem, valamint a zsigerzacskó pontos helyzetét a nemzeti park hivatásos vadászának. – Mindkét disznó nagyon jó kondícióban volt, jó életterük van a nádasban biztosan. Elég széles sáv, ahol meg tudnak húzódni és élelem is van bőven nekik, kagyló, csiga, elhullott hal. Nem lesz könnyű csökkenteni az egyedszámot a parti sávban – tette hozzá a vadász. 

Nem meglepő, hogy a Balatonnál folyamatosan gondot okoz a vaddisznó

Vaddisznóban Somogy előkelő helyen áll az ország más megyéihez képest, nem annyira meglepő, hogy a Balatonnál folyamatosan gondot okoznak a mindent feltúró állatok. 

Korábban arra is volt példa, hogy Fonyódon kutyasétáltatót kergetett meg vaddisznó, de Balatonfenyvesen már sokszor volt gond a kerteket feltúró disznókkal, Balatonlellén róka járt le a strandra horgászni, Balatonmáriafürdőn egy konda a strandolók kamerái előtt mártózott meg a tóban, de arra is volt példa, hogy a vízirendőrök mentettek ki egy úszásban megfáradt vaddisznót a vízből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában