2 órája
Hal a hálóban, elkezdődött a karácsonyi lehalászás Somogyban
Naponta 30-40 tonna halat tudnak bekergetni a hálóba a Nagyberkiben dolgozó halászok. Néhány nappal ezelőtt kezdték el az őszi lehalászást, és már fogják ki azokat a „karácsonyi” pontyokat, melyek ott lesznek sok család ünnepi asztalán.
Bő háromszáz méter széles hálót vetettek ki a halászok hétfőn, majd kihúzták a partra a csapdába esett sok ezer kiló halat. A vízből vegyesen szedték ki a kopoltyúsokat, majd néhány dolgozó fajtánként szétválogatta a halakat, és egy nagy fehér vödörbe tette a pikkelyeseket. Ezután mérlegre kerültek a halak, majd a dokumentáció után a teherautókra pakolták az élő állatokat, busát, pontyot, amurt, kárászt és ragadozó halakat. A néhány fokos vízben és a nem éppen forró szárazföldi levegőn csaknem harmincan dolgoztak megfeszítve.
Szabó Attila a Tógazda Halászati Zrt. halászmestere elmondta, a tervek szerint még három hétig zajlik a lehalászás a tónál. A ponty mellett az egyik legértékesebb hal a süllő, melyre óriási a kereslet Ausztriában és Németországban is. Kilójáért 16-18 eurót, 6500 és 7400 forintért lehet elkérni. Magyarországon is népszerű fajta a süllő, itthon azonban inkább a nagyobb horgászegyesületek vásárolnak belőle.
Németh István a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke elmondta, tapasztalataik szerint a magyar családok asztalára többségében, 70-75 százalékban ponty kerül karácsonykor. Egy kilóhoz 2000-2500 forintért lehet hozzájutni.
– A pontyok nagyra megnőttek idén, és kiváló a minőségük – hangsúlyozta Németh István. – Ráadásul nem emeltünk az árán, mert szeretnénk minél többet eladni belőle belföldön és kevesebbet exportálni a külföldi piacokra. A logisztikai költségek ugyanis nagyon magasak, de abban is érdekeltek vagyunk, hogy a hazai fogyasztók nagyon jó minőségű halhoz jussanak hozzá, ezáltal a hazai halfogyasztás is növekedhet – tette hozzá a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Lehalászták a halakat Nagyberkiben
Fotók: Lang RóbertNémeth István arról is beszélt lapunknak, a lehalászott halak mennyisége naponta 30-40 tonna, évente pedig 1000 tonna pikkelyest termelnek tavaikban. Nagyberki mellett Lábod és Mike térségében is zajlik lehalászás a következő hetekben. A nagytestű 2-3 kilós pontyokat – a többi halakkal együtt – telelőtelepre szállítják, majd halboltoknak, multinacionális cégeknek, kisebb éttermeknek értékesítik december elsejétől egészen december 23-ig.
Egészséges és vegyszermentes a magyar hal
A Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, azért is ajánlják a magyar pontyot mindenkinek, mert nagy környezetbiztonsági tényezők és folyamatos környezethigiénés vizsgálat mellett nevelik a kopoltyúsokat. A minősége garantált, nem tartalmaz szennyezőanyagokat, nehézfémeket és növényvédő szereket. – A harmadik országokból jövő import halról ilyen biztonsággal ezt nem tudjuk elmondani – hangsúlyozta Németh István.