Szenvedély

2024.02.13. 07:00

Szól a rádió, ma is épp úgy, mint kilencven évvel ezelőtt

Gyerekkorában nagyon vágyott egy rádióra, aztán felnőttként félezres kollekciót gyűjtött össze belőlük. A honvédségi lehallgató magnetofonoktól a százkilós rádiószekrényekig mindenféle matuzsálemi zenedobozt összegyűjtött a zamárdi Incze Domokos.

Koszorus Rita

Fotó: Németh András

Nem volt tehetős Incze Domokos családja, de édesanyja munkahelyén volt egy rádió, ami megragadta a figyelmét.
– Nekünk csak egy Balaton rádióra futotta, de édesanyám üdülővezető volt a Balaton-parton és ott volt egy lemezjátszós Terta 426-os rádió, aminek gyönyörű hangja volt. Ilyet szerettem volna szerezni, de nem találtam, csak körülbelül amikor a kétszázadik rádiómat is megszereztem, akkor jutottam hozzá egy ilyen készülékhez, mesélte Incze Domokos, akinek így indult a szenvedélye. Ma már több száz rádiót, gramofont, magnetofont és lemezt gyűjtött össze, s legbecsesebb kincseit a Szántódpusztai Majorság kiskastély épületében is meg lehet csodálni. Igazi rádiómatuzsálemek sorakoznak a teremben, amelyek között a néprádiók mellett klasszikus és súlyos rádiószekrények is találhatóak. 

Minden rádióhoz tartozik egy érdekes történet. 
Fotó: Németh András

Egy ház árába került a zeneszekrény

– Ez egy Colonial zeneszekrény, amelyből mindössze kilencszázat gyártottak és csak egy bizonyos szint felett lehetett hozzájutni: Kossuth-díjasok, ifjúsági klubok és kórházak kaphattak belőle. Annak idején egy ilyen szekrény 25 ezer forintba került, ami akkortájt egy ház árának felelt meg, mesélte a monumentális darab ismérveit Incze Domokos. Az impozáns szekrény rádiót, lemezjátszót és magnetofont rejt magában. A Colonial zeneszekrény háromféle változatban készült és a zamárdi gyűjtőnek mindegyikből van egy. Ennek tetején foglal helyet egy Minerva rádió és egy elektromos gramofon. 

A Minerva, a Colonial és az elektromos gramofon. 
Fotó: Németh András 

–Ezen szoktam otthon lemezeket hallgatni, simítja végig a faburkolatot a gyűjtő.

 – Egykor ilyen készüléken hallgatták Karády Katalin lemezeit és azokat a jazz­korongokat, amelyek a 30-as években népszerűek voltak. 
A kiállítás még nem teljes, a tervek szerint egy másik szobával bővül, ahol további készülékek kapnak helyet, de azt is tervezi Incze Domokos, hogy rádióit, gramofonjait meg is szólaltatják a látogatók kedvéért, hiszen majdnem mindegyik üzemképes. 

 

Mindegyik rádióhoz van egy érdekes története a gyűjtőnek

A Szántódpusztán kiállított kollekció csak egy kis része a zamárdi építőmérnök kollekciójának, de igazi kuriózumokat is tartalmaz. Van köztük Marconi rádió, de egy Angliából vásárolt gramofon és Ferencsik János Kossuth-díjas karmester zeneszekrénye is.
– Ennek az aranyos kis orosz gramofonnak egy porszívófejjel gyönyörű hangja van, tábori gramofonnak gyártották a háború végén, és boldogan hallgatták a katonák a lövészárkokban vagy menet közben, mutatott mosolyogva Incze Domokos egy kompakt készülékre, amelyet összecsukva egy kis doboznak is nézhet az ember. A gyűjtő kifogyhatatlan érdekes történetekből, minden egyes rádióhoz tud néhány érdekes információval szolgálni, ami még az MP3 lejátszóhoz és zene streaminghez edződött ifjú látogatót is lenyűgözheti. 


Fotó: Németh András

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában