Alkotás

2024.03.18. 11:30

Sütőpapírból hajtogat bogarakat, madarakat a festőművész

A kaposvári Zrínyi tagiskolában állítja ki munkáit Kurucz Miklós festőművész, művésztanár. Festmények helyett azonban ezúttal bogarak, madarak, apró állatok láthatók a vitrinekben, különleges papírból hajtogatva. Új oldalát mutatja meg velük az alkotó egykori iskolájában.

Andricz Gabriella

Kurucz Miklós elmondta: pár éve fedezte fel az origamitechnikában rejlő lehetőségeket, azóta egyre jobban elmélyedt már a technika rejtelmeibe. 

– Egyik nyáron a kislányommal elkezdtünk papírból játékokat készíteni. Ráéreztem a papírban rejlő lehetőségekre, és utánanéztem, hogy mi minden készíthető belőle – mondta el az alkotó, aki bármit szívesen elkészít papírból, s a bonyolult hajtogatási folyamatot az internetről keresi meg. 

– Vannak kiváló európai tervezők is már, akik csodákra képesek. Nagyon fontos a papír minősége is, a sok hajtás miatt gyakran csak fogóval lehet a következő hajtást elvégezni. Pauszpapírból, sütőpapírból, néhány esetben alufóliából is készülnek tárgyak, amiket alaposan elő kell készíteni a hajtogatáshoz, több esetben az egyik oldalukat meg is festi, annak érdekében, hogy tökéletes hatást keltsen az elkészült forma. 

– Vannak olyan figurák, amelyeknek az elkészítése több napot is igénybe vesz, de 2–3 óránál többet nem szabad egyszerre foglalkozni vele, mert elfárad a szem, a kéz és az agy. Olyan ez, mint egy jó könyv olvasása, bármikor letehetem és folytathatom tovább. 

– Miklós egy olyan világba kalauzolta a diákjainkat, ami tőlük nagyon távol áll már – mondta a megnyitón Puska Zoltán igazgató. – A mai gyerekek azonnali élményeket szeretnének. Vannak azonban dolgok, amikhez türelem és kitartás kell, és amihez le kell egy kicsit lassulni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában