Kaposfest

2024.06.19. 14:49

Kaposvár ismét komolyzene élet középpontjává válik

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12. és 18. között rendezik meg az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Az idei évben számos új, a világ élvonalába tartozó magyar és nemzetközi szólista művész érkezik, emellett visszatérnek az elmúlt évek legnépszerűbb produkcióinak előadói is.

Nemzetközileg is elismert művészek látogatnak hazánkba a fesztivál alkalmából, többek között a Latin Grammy-díjra jelölt zongoraművésznő, Edith Peña, a párizsi zongoravirtuóz és zeneszerző Lucas Debargue, valamint a népszerű hegedűművész-tanár Kirill Troussov is. Újra a városban köszönthetjük Alexei Volodin orosz zongoristát és a világjáró hegedűművészt, Alexandra Conunovát.

A magyar zenei élet jeles képviselői közül Várdai Istvánt, Baráti Kristófot, a Junior Príma-díjas Pusker Júliát, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzorát, Fejérvári Zoltánt, valamint Kristóf Réka szopránt és Szűcs Máté brácsaművészt köszönthetjük.

Sárközy Lajos a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként áll színpadra, valamint bemutatja legújabb kvartett formációját is. A fiatal generáció képviseletében fellép a kínai csellista Li La, a Junior- príma díjas Magyar Valentin, Hartmann Domonkos, Abouzahra Amira, valamint további hat fiatal norvég művész.

– Büszkék és hálásak vagyunk, hogy a fesztivál az elmúlt tizenöt évben jelentős nemzetközi sikereket ért el. Ennek egyik jele, hogy a magyar kiválóságok mellett külföldi előadók nagy számban tisztelnek meg minket a részvételükkel és jelentkeznek a fesztiválra. Minden évben a fejlődésre törekszünk; 2024-től a művészeti programok tervezését egy évente megújuló nemzetközi testület végzi, melynek tagjai a korábbi fesztiválok sikeres fellépői, ismert és elismert művészek, zenei szakemberek lesznek. A testület szakmai irányítását Várdai István csellóművész látja el – mondta Hornyák Balázs, a KaposFest igazgatója.

A kamarazenei hangversenyeken kívül a szervezők több kísérő programmal is várják a látogatókat. A rendezvény fő helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota, de máshol is lesznek programok, például a város közterein és a belváros templomaiban.

Szerző: Sudár Dóri

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában