Harminchatodik alkalommal várják a Kárpát-medencei találkozó vendégeit Mesztegnyőre

2024.07.31. 06:58

Honismeret: élő képpel üzennek otthonról haza

„Magyarnak lenni nem a szó, a név, az ősök, az élet…, magyarrá csak a szív tesz és a lélek!” – Wass Albert igazát választották mottóul a 36. alkalommal meghirdetett Kárpát-medencei Honismereti találkozó szervezői.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lőrincz Sándor

Kövesdiné Panyi Antóniától, a mesztegnyői faluház Bessenyei György-díjas vezetőjétől megtudtuk, 60-65 általános és középiskolás diákot várnak az augusztus 17–21. között rendezendő találkozóra, amely évtizedek óta valódi unikum Somogyországban, hiszen a magyarság, közös múltunk kerül fókuszba. A Felvidékről, a Délvidékről, Erdélyből és az anyaországból érkező fiatalok közös utakon lépdelve ismerkednek a történelem cserépdarabkáival. Mesztegnyő és a hazai honismeret ikonikus alakja, Kövesdi Tiborné emléke előtt is fejet hajtanak a résztvevők. Ellátogatnak a sírjához és a faluház falán lévő relief előtt is emlékeznek, hiszen a találkozó létrejöttében és életben tartásában óriási szerep hárult az egykori tanítónőre, akiben – csakúgy, mint faluházvezető menyében – mindig különös tűz lobogott. A szentmisével kezdődő találkozót Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Nagy László Péter polgármester és Gálné Jáger Márta, a Honismereti Egyesület elnöke nyitja meg. Lantom, kardom tiéd, óh szabadság! címmel a csataterek Petőfijéről értekezik Olasz Angéla, de az aradi tanárnő a 180 esztendeje született festőművész-fejedelem, Munkácsy Mihály életművét is premier plánba állítja. Csorba Csaba történész pedig Egy ezredév távlatából című előadásában azt veszi nagyító alá, ami a történelemkönyvekből kimaradt. 

Nemcsak a Népem, fajtám, vérem címmel, Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas színész-versmondó által szerkesztett Wass Albert-összeállításnak, hanem a marcali Calypso kórus, a 3 tenor énekegyüttes, a Vándor és Kalandorock zenekar koncertjének is tapsolhatnak a találkozó vendégei, akik ittlétük idején ellátogatnak a Balatonboglári Szüreti Fesztiválra, strandolnak a Balatonban, sétálnak egyet Kaposváron, megismerkedve a vármegyeháza történetével és a Rippl-Rónai Múzeum kincseivel és Otthonról haza címmel egy légi felvétel is készül közreműködésükkel, hogy élő képpel üzenjenek otthonról haza. 

Az ifjak természetesen részt vesznek a mesztegnyői Szent István-napi ünnepségen, a szentmisén, valamint az új kenyér megáldásán-megszegésén, és ajándékul saját műsorukat nyújtják át egymásnak és Mesztegnyő lakóinak. Megtudtuk, az identitásőrző- és erősítő, nagy múltú találkozó megrendezését a Nemzeti Kulturális Alapon túl számos szervezet, egyesület és magánszemély támogatta.


 

Ellátogatnak a Balatonboglári Szüreti Fesztiválra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában