Összetörték, hogy megragaszthassák

2024.07.26. 06:54

A régészettel is ismerkednek a Kalandra fel! táborban

Kalandra fel! elnevezéssel hirdetett nyári napközis tábort a Rippl-Rónai Múzeum. A pénteken záruló programon a diákok a múzeumi szakágakkal, művészettel, régészettel, természettudománnyal és néprajzzal ismerkednek.

Marosi Gábor

A tábor első napján Rippl-Rónai Józsefről és munkásságáról tanulhattak a résztvevők. A hat és tizenkét év közötti fiatalok kísérőikkel közösen körbesétáltak a városban, és megnéztek a festőóriáshoz köthető épületeket, szobrokat. Kedden a régészet témakörében a kaposvári várat és történetét ismerhették meg a fiatalok. Ehhez egy makett volt a segítségükre, de elsétáltak a romokhoz is. 
Pozsgai Márton, a tábor egyik résztvevője érdeklődésünkre elmondta, eddig mindegyik napot nagyot élvezte, sokat tanult a régmúltról. – Izgalmas volt megtudni azt, hogy a kaposvári vár hol volt régen, mikor bontották le és a régészek hogyan találták meg – mondta a fiatal. 

A kaposvári Péter Zsófia először vett részt a táborban. Kérdésünkre elmondta, régóta érdekli a történelem, s annak külön örült, hogy arra az ismerős játszótérre mentek el, ahol rendszeresen szokott játszani. 

Fotók: Lang Róbert

A természettudományi szakágnak kettő napot szenteltek a szervezők. Szerdán a múzeum épületében a természettudományi kiállításban barangoltak a fiatalok, csütörtökön pedig a Desedához látogatnak ki, ahol az elektromos hajóval is utazhatnak majd. A tábor zárónapján a múzeum legújabb és egyik legizgalmasabb kiállításával, az Újratöltve cíművel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A tárlaton keresztül sokat tanulhatnak a pásztor- és a betyárvilágról, valamint kenderfeldolgozásról. 

Pozsgai Erika, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógiai és a közönségkapcsolati csoportjának, valamint a tábornak a vezetője kiemelte, egész évben látogatható múzeumpedagógiai foglalkozásokat is belecsempészték a táborba. 

– A restaurátorfoglalkozást például nagyon élvezik a gyerekek – mondta a tábor vezetője. – Ehhez rendeltünk egész korsókat, amiket kalapáccsal először összetörtük, a fiataloknak pedig a cserépedényeket megfelelően össze kellett ragasztaniuk. Természetesen mindenki hazavihette az elkészült „alkotását” – tette hozzá Pozsgai Erika, akitől azt is megtudtuk, hogy a nyári napköziben volt olyan gyermek is, aki hatéves kora óta minden évben részt vesz a táborban, ezért néhány foglalkozást akár meg is tudott volna tartani a társainak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában