„Egy vitorlást vezet, amelyet a hullámzó Balaton táncoltat a hátán”

2024.08.29. 07:00

Karinthy Frigyes siófoki nyarai

Siófokon szobor emlékeztet arra, hogy egykoron ezen a településen volt nyári székhelye Karinthy Frigyesnek. Az irodalmi karikatúra mesterének mementoját Varga Tamás alkotta meg, a Rózsakert mellett emlékeztet mindenkit a magyar irodalom kiválóságára. Ugyanis nem csak kedvenc nyaralóhelye volt Karinthynak a nyár fővárosa, hanem itt hunyt el, 1938. augusztus 29-én. Abban a Batthyány utca 46. szám alatti Vitéz panzióban, ahol nyári heteit töltötte családjával.

Kovács Emőke

Karinthy Frigyes

Fotó: Wikimedia Commons

A siófoki nyarakon nemcsak a Karinthy család többi tagja követte az íróóriást, hanem több korabeli fotón feltűnnek a korszak alkotói: Hunyady Sándor, Békessy Imre és Rejtő Jenő alakja is. Karinthy nyarainak helyszíne a Batthyány utcai Vitéz panzió volt, ahol Vitéz Miklós író, forgatkönyvíró és felesége működtette a szálláshelyet. Már fiatalon, harmincéves kora körül is sokat jelentett a panzió Karinthy számára, hiszen ide vonult első felesége és nagy szerelme, Judik Etel halála (1918) után. A siófoki székhelyet az 1920-as években választotta. A panzióhoz számos humoros legenda, eset, amolyan karinthys történet is kapcsolódik. Napközben az egykori Hozbor-vendéglőben evett, délután kártyázott, majd este kaszinózott és sokat veszekedett itt tartózkodása idején is feleségével, Bőhm Arankával. Időnként bejárta a déli part nagyobb üdülőhelyeit, ahol felolvasóesteket tartott. Karinthy igen aktívan részt vett a nyári életben, egy újsághír szerint egy Siófokon játszódó filmben is szerepet vállalt. A Weekend című – egy siófoki kirándulás komikus viszontagságait bemutató – alkotás, melyet maga Karinthy Frigyes jegyzett és a főszerepben is őt, valamint Kosztolányi Dezsőt és Simon Böske szépségkirálynőt láthatták volna a nézők. S hogy miképpen is zajlott egy filmforgatás a Balatonnál, arról a Magyar Hírlap közölt részletes leírást 1929-ben: „A legérdekesebb jelenetet kezdik forgatni Karinthy, mint matróz! Egy vitorlást vezet, amelyet a hullámzó Balaton táncoltat a hátán és bár a hullámzó Balaton egyelőre nem akar hullámzani, a vitorlást kötelekkel rángatják a környező csónakokból. Hiába, az illúzió fontos a közönségnek! A jelenettel sok baj van. A víz rosszul hullámzik, a segédszemélyzet rosszul rángatja a vitorlást, amely mindig kiszalad a lencse fotografáló távlatából. Egy fiatalember, akiről senki sem hitte volna, hogy ő a rendező, erélyesen vezényel: - Újra az egészet!... Vigyázz! Felvételhez készen, rajta. A felvétel most sem sikerül. Karinthy a vitorlásról kétségbeesetten könyörög Tamás István rendező felé: - Tamáskám, az Istenért, csináljátok már, tengeri betegséget kapok, ha ez sokáig így megy! A parton békésen horgászó nyaralók dühösen rázzák öklüket a csetlő-botló vitorlás felé, amely az összes halakat elijesztgeti a környékről. Karinthy ugyanis a szcenárium szerint most a békebeli halászlegény felkutatására indul a tavon, aki a hullámzó Balaton tetején csónakázik és „hálóját a szerencse, őt magát a kedvese elhagyta.” A filmről vagy annak elkészültéről sajnos nem igazán lelhető fel érdemi forrás, kópiája nem került elő. 

Karinthy Frigyes szobor Siófok
Karinthy Frigyes szobora Siófokon Fotó: csodasbalaton.hu

A Vitéz panzió az 1920-as évek végétől zajos volt a Karinthy család történeteitől. Talán a leghíresebb eset, amit minden újság megírt, az volt, amikor Bőhm Aranka szerelmi bánatában – nem Karinthy miatt – kiugrott a panzió emeletéről. A híradások öngyilkosságról, Karinthy pedig hirtelen szédülésről tudósított ez ügyben… Aranka bár megsérült és kórházba szállították, gyógyulását követően a siófoki nyarak ugyanolyan hangosan zajlottak tovább, egészen 1938 augusztusának végéig. Az író 1938 nyarán – nagy koponyaműtéte után – is Siófokon időzött. A Vitéz panzióban többen is nyaraltak ekkoriban,  a részletekre különféleképpen emlékeznek, de a szomorú tényt csak egyféleképpen lehet értelmezni: Karinthy Frigyes 1938. augusztus 29-én Siófokon hunyt el. Amit biztosan tudunk: augusztus 28-án Rejtő Jenő látogatta meg, augusztus 29-e délelőttjét pedig idősebb fiával, Karinthy Gáborral töltötte. Majd e nap délutánján a szobájában szeretett volna karcolatot írni, de hirtelen összeesett és agyvérzésben, mindössze 51 esztendős korában elhunyt. 

Karinthy Frigyes életének több mint egy évtizede összefonódott Siófokkal

A nyári, szórakoztató, világfürdői hangulatot idéző fürdőteleppel, jusson eszünkbe mindez, amikor a siófoki Batthyány utca árnyas platánjai között sétálunk. Ahol a Vitéz panzió épülete mellett itt-ott még ódon villák őrzik a régi siófoki nyarak és a Karinthy dinasztia emlékét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában