Művészeknél a vár kulcsa

2024.08.11. 11:29

Zrínyi Miklós szigetvári tornyai között alkothatnak a somogyiak

Hatodik alkalommal gyűltek össze a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotói és más művészek a szigetvári várban a nyári művésztelepen.Az alkotók festményeket, egyedi és sokszorosított grafikákat és animációt készítenek

Koszorus Rita

A Dél-Dunántúli Művésztelep Alapítvány alkotótábora idén is kiállítással kezdődött, amelyet a szigetvári Zrínyi-vár Dr. Hóvári János termében nyitottak meg. A művésztelepet létrehozó Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület tagjainak munkáiból nyílt csoportos kiállítás, amelyet Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Múzeum művészettörténésze ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Ezzel indult a tíz napig tartó közös alkotómunka. – A szigetvári önkormányzat támogatásával a festőműhely a sokszorosító grafikai és a digitális műhely (vezetői Jónás Péter grafikusművész és Bálint Szilárd animátor), a Molnár Imre Városi Könyvtárban kapott helyet – mondta Halmos Klára, az egyesület kuratóriumi tagja. 

Kiállításmegnyitóval kezdődött az alkotótábor. 

Tízen alkotnak jelenleg a történelmi jelentőségű helyszínen. – A cél most is ugyanaz, kiszakadni a megszokott környezetből, a hétköznapokból és szabadon alkotni ezen a csodálatos helyszínen. Itt lehetőségük van a művészeknek találkozni, új barátságokat szőni, s új gondolatokkal töltekezni.
– A 15. század óta álló ikonikus épület különleges helyszínt ad az alkotáshoz – mondta a festőműhelyben alkotó Rónai Gábor festőművész. – Hatalmas hatással van a munkáinkra. 
 

Inspiráló az alkotók számára a különleges környezet


Rónai Gábor nagy méretű absztrakt festményei sajátos, évszázadok óta alkalmazott technikával, tojástemperával készülnek. 

IMG_7410
A közös alkotás ihletet ad. 
Fotó: Laufer László

Rajta kívül a Kapos ART elnöke, a művésztelep vezetője, egyben a festőműhelyt is vezető Vörös András is a dzsámiban alkot, aki ugyancsak nagy méretű absztraktokat készít. 

IMG_7420
Vörös András is a dzsámiban alkot.
Fotó: Laufer László

A festőműhelyt erősíti az akvarellel dolgozó Kovács Edina is, aki Rónai Gábor korábbi tanítványa. A táj­élményeket vászonra vivő alkotón kívül Dobó Krisztina vegyes technikákat használó festőművész is Szigetváron alkot ezekben a napokban. A helyszín erős inspiráló hatásának jó példái az ő korábbi festményei, amelyeket a dzsámi csepp ­alakú ablaka ihletett meg. Ez a különleges építészeti megoldás csodálatos fényjátékot produkál, amely természetesen gondos tervezés és nem a véletlen eredménye. A művészek a tíznapos együttlét során teljes egészében az alkotásra koncentrálhatnak. 

IMG_7418
Inspirálják egymást az alkotók a szigetvári alkotótáborban. 
Fotó: Laufer László

– Ilyenkor megkapjuk a vár kulcsát, és csak a munkával foglalkozhatunk. Ez egészen más, mint az év többi napján. Motiváló a közeg, egymást is ösztönözzük az alkotásra és a fejlődésre – jegyezte meg Rónai Gábor. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában