Fotók és videó!

8 órája

A kaposvári németek ünnepe volt a nemzetiségi gála

Megtartotta hagyományos kulturális gáláját a Kaposvári Német Közhasznú Egyesület és a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ismert népdalokat, slágereket adtak elő a résztvevő kórusok a találkozón, ahol a kapcsolatépítés volt az elsődleges cél.

Koszorus Rita

A magyarországi németek himnuszával kezdődött a kaposvári német gála, amelyre nem csak helyi, de somogyi, sőt német és horvát vendégek is érkeztek. Habár mindenkinek más az anyanyelve, de egy dolog mégis közös volt bennük, mindannyian a német nemzetiség tagjai és közös ügyük a német kultúra ápolása. – Most azért is vagyunk itt, hogy megünnepeljük a választási győzelmünket, hiszen legutóbb a választás előtt éppen egy éve voltunk ugyanitt így együtt. Most pedig nem csak a győzelemről, de arról is beszámolhatok, hogy a vármegyei német nemzetiségi önkormányzatban is jó pozíciót értünk el, ezt köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni – mondta Máté Ernő, a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

– A német gála a kaposvári német közhasznú egyesület éves programjában az egyik legjelentősebb esemény, ahova a saját kórusunk a Neuer Rosenchor és zenekarunk, a Herz Schmerz Kapelle mellett vendégkórusokat is hívunk. Idén elfogadta a meghívásunkat a balatonmáriafürdői Original Lustige Senioren kórus és a horvátországi Vukovárról a "Drei Rosen" Chor lép fel – mondta Nagyné Zimre Márta, a Német Közhasznú Egyesület elnöke.

A balatonmáriafürdői egyesület minden tagja német állampolgár, de már hosszú évek óta a Balatonnál élnek. – Mindannyian nyugdíjasok vagyunk és kerestük a lehetőséget, hogyan tudjuk tartani a kapcsolatot egymással. A zene univerzális nyelve pedig erre kiválónak bizonyult, noha egyikünk sem képzett zenész – mondta Erika Langermann, kórusvezető, aki Stuttgartból helyezte át székhelyét Balatonmáriára. Azt mondta, a nyelvi nehézségek ellenére nagyon szeret itt élni és szerencsére a nemzetiségi önkormányzatnak, valamint a közhasznú egyesületnek köszönhetően sok olyan somogyi ismert meg, akikkel tud anyanyelvén is beszélni.

A német gála résztvevőit Pintér Rómeó alpolgármester köszöntötte. – A közéletben manapság a legfelkapottabb téma a nemzetiségek és a nemzetállamok témája, ebben a kérdéseben Kaposvárnak határozott válasza van. Mi azt gondoljuk, hogy a nemzetiségek, akik velünk élnek nem elvesznek, hanem hozzátesznek értékeinkhez. Hiszünk abban, hogy fennmaradásunk záloga, ha megőrizzük saját értékeinket – emelte ki Pintér Rómeó. Hozzátette: az is nagy öröm, hogy ilyen erős közösségben élnek a kaposvári és a somogyi németek. 

Részlet a műsorokból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában