Fotók

2 órája

Andrea Bocelli borába is belemártotta ecsetét a művész

Vörösborba mártja ecsetét és úgy készíti képeit T. Lukács Ágnes festőművész-grafikus, akinek a hétvégén nyílt kiállítása Somogyváron a Látogatóközpontban. A borfestészettel hat évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni, amikor egyik portré képére férje véletlenül bort csöppentett. Azóta a művész palackszámra fogyasztja a jobbnál jobb nedűket.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Az egri és a villányi borok után, balatonit is használt már képeihez T. Lukács Ágnes. A somogyvári kiállításon több olyan képe is volt a művésznek, melyet a Hujber pincészet vörösborával alkotott meg. – Igazából bármilyen borral lehet festeni, ha valaki jól tudja a technikát – mondta a festőművész, akinek kedvenc évjáratú bora egyelőre nincsen, de mindig igyekszik valamilyen különlegességbe mártani az ecsetét.

bor, bocelli, vörösbor
Az avatatlan szem lehet meg sem mondaná, hogy borral készültek az alkotások. Fotó: Kovács Tibor.

– Az egyik legdrágább bor, amivel eddig festettem a villányi Maul Zsolt pincészetéből származik. Egy üveg 140 ezer forintba kerül. Ezzel a borral egy sorozatot késztettem, valamint a borászról egy portrét. Szeretek külföldi borokkal is dolgozni. Idén az olasz tenor, Andrea Bocelli és családjának birtokában lévő borászattól rendeltem kettőféle vörösbort. Ezekből kilenc festményt készítettem a Bocelli családról. A híres tenor fiának, Matteo Bocellinek idén volt egy koncertje az Örvényesvölgy Fesztiválon, ahol privát kiállításon mutattam be neki a képeket. Nagy sikere volt, ötöt el is vitt magával Olaszországba, Lajatico-ba – emelte ki T. Lukács Ágnes.

Nem mindne bor alkalmas festésre

A festőművész érdeklődésünkre elmondta, a fehér és a rozé bor nem alkalmas festésre, kizárólag vörössel dolgozik. – Ezek a festmények élő festmények, mert idővel változtatják a színüket, úgy, ahogyan a bor is – hangsúlyozta a művész. – Ez nem azt jelenti, hogy a papírról eltűnik a kép, hanem, ami az elején lilás vagy kékes árnyalat – mert a papír savtartalma miatt kék lesz – az lehet, hogy utána mély lilává változik. Portrékon látszik a legjobban az, ami a valóságban. Ahogyan mi is öregszünk, úgy a kép is formálódik – tette hozzá T. Lukács Ágnes.

A jelenleg Nagykanizsán élő és alkotó művész 30. önálló kiállítása volt a somogyvári, melyet néhány hétig lehet megcsodálni a Látogatóközpontban. Mielőtt a portrékat, életképeket és csendéleteket megtekintették az érdeklődők, a kiállításhoz méltó divatbemutatót szerveztek a kiállítótérben. Lovász Márta kaposvári divattervező 6 modellje összesen 40 ruhát mutatott be. Ezeknek egy részét a borok ihlették. – Ezért jelent meg a ruhákon a bordó szín, mely legutóbb 2008-2010-ben volt divat – mondta Lovász Márta. A bemutatón a divattervező őszi-téli kollekcióját és a jövő nyári alkalmi ruháit ismerhették meg a vendégek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában