Fotók

2024.09.17. 18:51

Gyenes és Picasso barátsága is megjelenik a kaposvári fotóművész képein

Összegyűjtötték a kaposvári származású fotóművész, Juan Gyenes fotóit, melyeken a XX. század legnagyobb festője, Pablo Picasso szerepel. Gyenes és Picasso barátságának emlékeit előbb Budapesten, majd Kaposváron, a MATE Rippl-Rónai Intézetében állították ki.

Kovács Gábor László

Pablo Picasso 80. születésnapját a francia Riviérán ünnepelte színészek, torreádorok és táncosok társaságában, és az ajándékai között örökítette meg Juan Gyenes, a kaposvári származású, világhírű fotós, aki a barátja volt. Gyenes ugyanis a műveivel magasztalta azt, aki szeretett. A különleges fotók most Somogyba érkeztek, és Elena Aparicio kurátor öt napon át rendezte a kaposvári diákokkal, hogy a fényképek és a festmények reprodukciói párbeszédet alkossanak. A kiállítás megnyitóján tiszteletét tette Alfonso Destis Quecedo, Spanyolország magyarországi nagykövete, aki a két nemzet kulturális testvériségéről beszélt.

Gyenes, Picasso
A világhírű fotós lánya,  Irenka Gyenes is ellátogatott a kiállítás megnyitójára. Fotó: Lang Róbert

Nemcsak Gyenest gazdagította Picasso barátsága, de Picasso-t is minősítette Gyenes társasága, mondta a keddi megnyitón Szita Károly polgármester, akivel személyesen megismerkedett a fotós, mikor a díszpolgári kinevezését átvette 1993-ban. Gyenes később 126 képét ajándékozta a szülővárosának.  

A kiállításra Gyenes lánya is hazatért

Mély barátság fűzte össze a két művészt, emlékezett a fotós lánya, Irenka Gyenes, akit Hatos Pál, a Rippl-Rónai Intézet igazgatója mutatott be a közönségnek. A megnyitóra érkező idős asszony az emlékeinek felidézése végén elsírta magát. Arról is szót ejtett, hogy apja a kaposvári zeneiskolában hegedűművésznek tanult, és 11 éves korában már szólistaként lépett fel, de a zenei karrierről később átnyergelt a fotóművészetre. Édesapja hegedűjét ezért később elhozta Kaposvárra. A Picasso-ról készült 300 fotót Gyenes a festőzseni szülővárosának, Málagának adományozta. A kiállítás megnyitója azzal zárult, hogy résztvevők megkoszorúzták a fotós szülőházának emléktábláját az Ady Endre utcában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában