Művészet

3 órája

Filmalkotók mutatták be a munkáikat a boglári fesztiválon

A Magyar Független Film- és Videó Szövetség által szervezett 69. Országos Független Filmfesztivál idén második alkalommal várta Balatonbogláron a filmalkotókat.

Mócza Dániel

Fotó: Németh Levente

Az első fesztivált 1937-ben tartották, és azóta, kisebb megszakításokkal, évente kerül sor rá a filmalkotók örömére.   

Az évek során a technológia fejlődésével az amatőr filmesekből független alkotókká váltak a résztvevők, és az esemény az ország filmes szcénájának egyik meghatározó fórumává nőtte ki magát.

 -mondta el Győri Csilla a fesztivál szervezője.

Összesen több mint 80 nevezett alkotás közül kellett választania a zsűrinek, mert közülük csak 31 film kerülhetett be a versenyprogramba

Különösen nagy volt a verseny a hosszabb, nagyjátékfilmek esetében, hiszen a zsűri kiemelt figyelmet fordított a 30 percnél hosszabb filmek alapos bírálatára.

- mondta el Győri Csilla. 

Győri Csilla vezet be minket a film fesztivál kulisszái mögé.  Fotó: Németh Levente

A fesztivál egyik visszatérő célja a fiatal alkotók első próbálkozásainak bemutatása, valamint a vidéki alkotók jelenlétének erősítése, így idén is számos vidéki és határon túli magyar filmet mutattak be.

Az idei fesztivál különlegessége, hogy sok alkotás foglalkozott a halállal és a hozzá kapcsolódó pszichés és társadalmi kérdésekkel. 

Az alkotók gyorsan reagáltak az aktuális társadalmi problémákra, és a filmek nagy része ezzel a témával dolgozott. A versenyprogramot egy öt fős szakmai zsűri értékelte, akik összesen kétmillió forint értékű díjat osztanak majd szét a nyertesek között. Az ünnepélyes díjátadó rendezvény egy budapesti galériában lesz megtartva, addig a zsűri döntése titkos marad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában