Irodalom

1 órája

Földre néző szemmel, égbe néző lélekkel – Gárdonyi Géza dédunokájával találkoztunk

Az asztalon két, közelmúltban megjelent kötet: Gárdonyi Géza Álmodozó szerelem és egy emlékkönyv A velünk élő Gárdonyi címmel. S egy palack Trunkó rozé Szőlősgyörökből, ahova az Egri csillagok, Az öreg tekintetes, az Ida regénye s az Isten rabjai alkotója anyai ágon kötődött. Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája volt a vendége hétfőn a Berzsenyi társaságnak.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lang Róbert

A kaposvári TIT-székházban rendeztek író-olvasó-találkozót. A mérnök-utód régóta nagy becsben tartja a dédapai örökséget, mi több konferenciák előadójaként, tanulmányíróként s könyvkiadóként a Gárdonyi-kutatókkal karöltve tesz azért, hogy e sokak által még mindig nem eléggé ismert, tudatosan perifériára szorított szellemóriás életműve megkapja helyét-szerepét az irodalmi kánonban. Szó esett a szőlősgyöröki családi szálakról, a faluról, ahol Gárdonyi Géza istenhite csírázott, de felidéződött tanítóskodásának és első komolyabb szerelmének helyszíne, Karád is, meg Eger, ahol szinte „elefántcsonttoronyban” élt és alkotott. 

Gárdonyi Géza dédunokája.
Gárdonyi Géza dédunokája. Fotó: Lang Róbert

Mivel az istenkövetés tudatos elhatározás volt fiatal kora óta, így művei is földre néző szemmel, égbe néző lélekkel fogantak. Megelevenedett többek mellett Göre Gábor figurája, Dobó alakja, de arról is mesélt a dédunoka, hogy 2022-ben, Gárdonyi halálának centenáriumán, illetve 2023-ben, születésének 160. évfordulója alkalmából szerte a Kárpát-medencében megemlékeztek dédapjáról. Volt, amikor az év 52 hetéből 26-ban zajlottak események.

Az álmodozó szerelem című, romantikus regény most jelent meg először kötetben; korábban csak folytatásokban hozta a Győri Közlöny 1886. január 3. és június 3. között, és szerzője mindössze 22 esztendős volt, amikor megalkotta e somogyországi, tágabb értelemben vett balatoni kötődésű művét. Keller Péter szerint a szövevényes történet legértékesebb része a Miatyánk elemzése, amely az andocsi kolostorhoz kötődik. A velünk élő Gárdonyi pedig vallomásos kötet arról, hogy a 21. század

írásértői

 látókörében hol kap helyet a pedagógusként és tehetséges sakkozóként is ismert író.

Értékőrzés és lélekfürösztés kettőse hatotta át a dédunokával való találkozást, aki arról is beszélt, hogy a Nemzeti Színház művészeivel színre vitt Egri csillagok bámulatos produkció, s azon túl: szöveghű, amely nem mondható el a korábbi filmadaptációról.

 

Fotó: Lang Róbert

Gárdonyi Géza a Somogyi hasábjain

 A közönség sorai közül volt, aki egy Gárdonyiról szóló cikk fénymásolatával lepte meg az illusztris vendéget. E sorok írója pedig, aki a kaposvári Gárdonyi iskola diákja volt anno, a Somogyi Néplap 1961. március 21-i számának 5-6. eredeti újságoldalával ajándékozta meg Keller Pétert. A napilap e száma ugyanis 3 fotóval s egy tudósítással adja hírül: Leleplezték Gárdonyi Géza mellszobrát a Cseri úti iskolaudvaron. Varga Miklós fiatal szobrászművész alkotásának avatóján a „két kisdobos rajt is köszöntötték szeretettel, akik az Egri csillagok két ifjú hősének, Cecey Évának és Bornemissza Gergelynek nevét írták zászlaikra…”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában