Őszi szezon

2 órája

Két év kihagyás után ismét felvonulással és bállal ünnepelték Igalban a szüretet

Lóval, lovashintóval, traktorral és tűzoltóautóval is részt vettek az igalaiak a településen rendezett szüreti felvonuláson szombaton. A Igal városában évtizedek óta hagyománya van az őszi mulatságnak, az elmúlt két évben viszont elmaradt a felvonulás.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A település legforgalmasabb helyétől, a gyógyfürdőtől indultak el a szüreti felvonulók szombaton nem sokkal ebéd után. Több tucatnyian ültek hintóra, pótkocsira, hogy részesei legyenek a kulturális eseménynek. Sokan népviseletet öltöttek magukra és a hangszerek is előkerültek, hogy még vidámabb legyen a hangulat.

Igalban is fújták.
 

– Szeptembernek itt a vége, itt vannak a szüretek, adjon Isten bort bőséggel, szép jó napot emberek – kiáltotta a kisbíró, Czeider Ákos.  

Felvonulnak mind a pulykák bíróné és kisbíró, Lagzi Lajcsi nélkül indul Igalban a dáridó. Dobol a kisbíró, tréfára van kedve, akit most kicsúfol, ne legyen meglepve.

 – hívta fel a helyiek figyelmét a kisbíró arra, hogy szinte mindenkiről született egy-egy vicces vers.

A tréfákból nem csak az embereknek, a városi intézményeknek is jutott. Czeider Ákos kérdésünkre elmondta, tősgyökerese igaliként szívesen vállalta a kisbíró szerepét. 

Minden formában próbál segíteni és kiveszi részét a közösségi eseményekből.

A szüreti felvonulók szinte az egész települést körbejárták. Hat állomáson álltak meg és szórakoztatták műsorral a helybélieket. Elsőként a Templom térre vonultak, majd a Szabadság térre a régi diákotthonhoz, ahol a helyi német önkormányzat látta vendégül a sokaságot. Ezután a Farkas János utcában álltak meg, majd megérkeztek a temető és a futballpálya közös parkolójához. Ott a helyi roma önkormányzat vendégelte meg a felvonulókat. Onnan a Szent István és a Petőfi Sándor utca kereszteződésében lévő kereszthez indultak, majd vissza a fürdőhöz.

A felvonulók között profi lovasok is szerepeltek. Preisz Amanda 14 éve foglalkozik lovakkal, 10 éve C-kategóriás versenyző. A fiatal komoly feladatot kapott az eseményen. Hagyományos, cziráki típusú hintójával ő szállította a bírót és a bírónét. Lovashintóját sokan megcsodálták, a felvonulásra sok százan látogattak ki. –Nagyon szeretem az ilyen forgatagot – mondta az egyik helybéli, Szabó-Csontos Diána. – A város apraja, nagyja összegyűlik ilyenkor. Jó látni azt is, hogy nemcsak a helyiek jönnek el, hanem a környék településeiről is sok vendég érkezik – tette hozzá.

Lehoczkiné Horváth Melinda az Arany János Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője a felvonuláson arról beszélt, tavaly nem rendezték meg az eseményt, 2022-ben pedig az esős időjárás miatt maradt el. Az idén azonban mindenképpen szerették volna újraéleszteni a régi hagyományt, melyet több újdonsággal egészítettek ki. – Megkértük a katolikus plébánost és a református lelkipásztort, áldják meg a résztvevőket, a szőlőt, a mustot és a bort – mondta. – A szakkörös hölgyek készítettek egy szüreti koszorút, mely azt jelképezz, hogy a bíró és a bíróné életét áldás kövesse – tette hozzá.

A szüreti felvonulást a művelődési ház dolgozói szervezték meg és csaknem 150 önkéntes csatlakozott hozzájuk. Szántó Imre László Igal polgármestere hangsúlyozta, korábban nagyon sokan hiányolták a hagyományos rendezvényeket a városban, ezért is döntöttek úgy, hogy megszervezik a szüreti felvonulást és a bált, melyre már elővételben elfogytak a jegyek. Kiemelte, a közeljövőben is több olyan programot tartanak majd, mellyel sokakat meg tudnak szólítani. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában