Sonline.hu videó

2024.10.09. 19:54

Népi játék Kaposvár főterén

A Kossuth téren megtartott szerdai eseményen csaknem 300 óvodás, több tucatnyi pedagógus, szülők és nagyszülők vettek részt és táncoltak közösen. Idén első alkalommal szervezték meg a Népi játék napját Kaposváron.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

 Bóla Mária a kaposvári Fésűs Éva Központi Óvoda igazgatója, a program szervezője elmondta, a gyerekek életében a játék és az élmény a legfontosabb dolog. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, a Népi játék napjának ötletgazdája a Kossuth téren arról beszélt, hét évvel ezelőtt gondolta azt, hogy szükséges megemlékezni a magyar népi játékról. 

Népi játékokat játszanak a főtéren.
 Idén első alkalommal szervezték meg a Népi játék napját Kaposváron. 

– Jó együtt játszani és kötelességünk is továbbéltetni, továbbadni gyermekeinknek, tanítványainknak a magyar kultúra páratlan örökségét és szépségét – hangsúlyozta. – Arról nem is beszélve, hogy micsoda pedagógiai lehetőséget hordoz magában minden egyes játék. Gondoljunk bele, régen az úgynevezett paraszti kultúrában a gyermekek mindent a játékokból tanultak meg. Ezekre a készségekre, képességekre, ismeretekre most is szükség van, hiszen meg kell tanítanunk őket, mit jelent magyarnak lenni, közösségben élni, ahhoz tartozni. Mindenkinek azt kívánom, hogy a mindennapjaiban legyen élmény a saját hagyománya, a játék, a tánc és az ének – emelte ki Balatoni Katalin.

A polgármester is eljött megnézni a népi játékokat

Szita Károly Kaposvár polgármestere az eseményen arról beszélt, a népmesének és a népi játékoknak ereje van, melyet négy unokás nagypapaként még mindig nem felejtett el. Hozzátette, Kaposváron kiváló óvónők dolgoznak, akikre bátran lehet bízni a gyerekeket és az iskolai életre is jól felkészítik a fiatalokat. A Népi játék napjához több mint félezer hazai és külhoni óvoda, oktatási intézmény csatlakozott.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában